Teknik til plukning af grågås
-
- Newbie
- Indlæg: 3
- Tilmeldt: 7. maj 2022, 10:09
- Interesser: Jagt
- Geografisk sted: Storkøbenhavn
- Has thanked: 1 time
Teknik til plukning af grågås
Hej
Jeg har nu plukket en grågås, men under de synlige fjer, var der en form for fjer-rod, nogle med hvid eller sort væske. Disse "rødder" skulle jeg bruge utrolig lang tid på at fjerne alle af. Gåsen blev tørplukket nogle timer efter den blev skudt, så der er ikke foretaget noget med den førhen. Jeg søger derfor råd eller teknikker til at plukke grågæs/gøre en gås klar til tilberedning. Tak
Jeg har nu plukket en grågås, men under de synlige fjer, var der en form for fjer-rod, nogle med hvid eller sort væske. Disse "rødder" skulle jeg bruge utrolig lang tid på at fjerne alle af. Gåsen blev tørplukket nogle timer efter den blev skudt, så der er ikke foretaget noget med den førhen. Jeg søger derfor råd eller teknikker til at plukke grågæs/gøre en gås klar til tilberedning. Tak
-
- Platin Member
- Indlæg: 2138
- Tilmeldt: 23. jan 2016, 20:10
- Interesser: Hund, skydning, jagt og mad.
- Geografisk sted: Djursland
- Has thanked: 586 times
- Been thanked: 1030 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Det du beskriver er “blodpigge”. Det er noget fuglene har på denne tid af året. De forsvinder henne omkring 1. Oktober. Løsningen er at flå fuglene, eller at vente med at skyde dem til de er fuldfjerede.
HR
HR
Et postvæsen er ikke kritisk infrastruktur i 2022. Luk Postnord!
-
- Platin Member
- Indlæg: 1699
- Tilmeldt: 14. apr 2017, 11:16
- Interesser: Jagt og flugtskydning.
- Geografisk sted: Sjælland. Heldigvis!
- Has thanked: 115 times
- Been thanked: 398 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Udover den fine beskrivelse fra HR, findes der en anden løsning/teknik også.
Den kan dog være ret omkostningstung og uproportionel i forhold til det endelige resultat. Den hedder kone/kæreste
Den kan dog være ret omkostningstung og uproportionel i forhold til det endelige resultat. Den hedder kone/kæreste
- FrederikF
- Platin Member
- Indlæg: 2384
- Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
- Interesser: Våben, ammunition, jagt
- Geografisk sted: Gentofte
- Has thanked: 304 times
- Been thanked: 616 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Enig med Hr.
Dog er der nu altid en del arbejde med at plukke en grågås - også i november. Jeg plukker måske 3 om året - resten bliver flået, det tager til gengæld ikke mange minutter, men flåning gør ikke noget godt for en helstegt gås med hensyn til tørhed.
Når det er sagt så er grågås den danske fugl der rangerer lavest som spisefugl for mit vedkommende. Foretrækker dem let sprængt og så som udgangspunkt for en omgang gule ærter.
(Jeg spiser meget gerne grågås, men bare hellere alle de andre fugle).
Ønsker mig en professionel fugle plukker med roterende gummidutter.
Dog er der nu altid en del arbejde med at plukke en grågås - også i november. Jeg plukker måske 3 om året - resten bliver flået, det tager til gengæld ikke mange minutter, men flåning gør ikke noget godt for en helstegt gås med hensyn til tørhed.
Når det er sagt så er grågås den danske fugl der rangerer lavest som spisefugl for mit vedkommende. Foretrækker dem let sprængt og så som udgangspunkt for en omgang gule ærter.
(Jeg spiser meget gerne grågås, men bare hellere alle de andre fugle).
Ønsker mig en professionel fugle plukker med roterende gummidutter.
- Raptor357
- Platin Member
- Indlæg: 7549
- Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
- Interesser: At skyde og ramme
- Geografisk sted: Stor Kbh
- Has thanked: 450 times
- Been thanked: 902 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Min kone brokker sig men er hardcore.
Hun stopper gåsen i en stor pose og plukker den nede i den. Der kommer måske 2 fjer ud i køkkenet, men vigtigst, dunene bliver i posen.
Efter hun er færdig kan der være nogle små strittere tilbage, en gasbrænder med blød flamme får bugt med disse. De omtalte blodpigge har jeg kun oplevet få gange, og der var meget få, dem virker gasflammen ikke på.
Hun stopper gåsen i en stor pose og plukker den nede i den. Der kommer måske 2 fjer ud i køkkenet, men vigtigst, dunene bliver i posen.
Efter hun er færdig kan der være nogle små strittere tilbage, en gasbrænder med blød flamme får bugt med disse. De omtalte blodpigge har jeg kun oplevet få gange, og der var meget få, dem virker gasflammen ikke på.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs
-
- Gold Member
- Indlæg: 729
- Tilmeldt: 5. dec 2016, 06:35
- Interesser: Riffeljagt, hjemmeladning
- Geografisk sted: Vestsjælland
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 286 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Jeg har sprængt brysterne på 10 gæs i dag. De er lagt i fryseren i passende portioner og så er jeg igang med et forsøg hvor jeg stille koger 3-4 bryster i andefedt (fedtet har jeg gemt fra confiterede andelår). Nu har det noget i 3 timer, så det er nok ved at være nok
-
- Platin Member
- Indlæg: 2138
- Tilmeldt: 23. jan 2016, 20:10
- Interesser: Hund, skydning, jagt og mad.
- Geografisk sted: Djursland
- Has thanked: 586 times
- Been thanked: 1030 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Amen til at det er et kæmpearbejde at plukke en gås uanset årstid, amen til at vilde grågæs ikke er på den højeste kulinariske hylde, og amen til at en kone der kan og vil plukke fugle er en gave . Jeg skyder kun ganske få gæs som bifangst på strandengene, så jeg klarer at plukke dem. Men jeg flår stadig ryg og vinger . Det gør en stor forskel.
HR
Edit: Min kone er helt syg efter ovnstegte ænder. Hun er ellers ikke lige typen der ordner vildt, men hun kom til at sige til lederen af et opsamlerhold at HR gerne ville have en hel stak gråænder med hjem. Og så fik hun så dårlig samvittighed da han gik igang at hun satte sig ned og hjalp. Det er blevet til en rigtig hyggeligt tradition, hvor vi sætter os på hver sin stol ude med ryggen op af gavlen og plukker sammen. Jeg ordner stadig det inden i, men det er jo så lille en del. Og jeg syntes egentligt ikke hun er dyr i drift. Det er vist kun når man skifter dem ud de bliver rigtig dyre
HR
Edit: Min kone er helt syg efter ovnstegte ænder. Hun er ellers ikke lige typen der ordner vildt, men hun kom til at sige til lederen af et opsamlerhold at HR gerne ville have en hel stak gråænder med hjem. Og så fik hun så dårlig samvittighed da han gik igang at hun satte sig ned og hjalp. Det er blevet til en rigtig hyggeligt tradition, hvor vi sætter os på hver sin stol ude med ryggen op af gavlen og plukker sammen. Jeg ordner stadig det inden i, men det er jo så lille en del. Og jeg syntes egentligt ikke hun er dyr i drift. Det er vist kun når man skifter dem ud de bliver rigtig dyre
Et postvæsen er ikke kritisk infrastruktur i 2022. Luk Postnord!
- FrederikF
- Platin Member
- Indlæg: 2384
- Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
- Interesser: Våben, ammunition, jagt
- Geografisk sted: Gentofte
- Has thanked: 304 times
- Been thanked: 616 times
Re: Teknik til plukning af grågås
HR skrev: ↑2. aug 2022, 22:13Amen til at det er et kæmpearbejde at plukke en gås uanset årstid, amen til at vilde grågæs ikke er på den højeste kulinariske hylde, og amen til at en kone der kan og vil plukke fugle er en gave . Jeg skyder kun ganske få gæs som bifangst på strandengene, så jeg klarer at plukke dem. Men jeg flår stadig ryg og vinger . Det gør en stor forskel.
HR
Edit: Min kone er helt syg efter ovnstegte ænder. Hun er ellers ikke lige typen der ordner vildt, men hun kom til at sige til lederen af et opsamlerhold at HR gerne ville have en hel stak gråænder med hjem. Og så fik hun så dårlig samvittighed da han gik igang at hun satte sig ned og hjalp. Det er blevet til en rigtig hyggeligt tradition, hvor vi sætter os på hver sin stol ude med ryggen op af gavlen og plukker sammen. Jeg ordner stadig det inden i, men det er jo så lille en del. Og jeg syntes egentligt ikke hun er dyr i drift. Det er vist kun når man skifter dem ud de bliver rigtig dyre
- FrederikF
- Platin Member
- Indlæg: 2384
- Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
- Interesser: Våben, ammunition, jagt
- Geografisk sted: Gentofte
- Has thanked: 304 times
- Been thanked: 616 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Jeg har de senere år gjort tilsvarende. Får de bedste resultater med lår og vinger - lang tid og ikke for meget varme er hemmeligheden.Kortmentyk skrev: ↑2. aug 2022, 21:32Jeg har sprængt brysterne på 10 gæs i dag. De er lagt i fryseren i passende portioner og så er jeg igang med et forsøg hvor jeg stille koger 3-4 bryster i andefedt (fedtet har jeg gemt fra confiterede andelår). Nu har det noget i 3 timer, så det er nok ved at være nok
Saltningen må også gerne være med hvidløg, gode skoldede krydderurter og lidt sukker.
(Men det bedste er nu at skaffe fedtet - køber and på dåse hver gang jeg ser et godt tilbud). Snyder nogen gange når jeg laver ande/gåse salat (friske salatblade og confiteret ande/gåse kød, høvlet parmesan og lidt dressing), ved at blande den hjemme confiterede magre med den fede købte. MEN - jeg kan ikke længere opdrive confiterede andevinger - de er - let grillede - fantastiske i salat.
- JNielsen
- Silver Member
- Indlæg: 236
- Tilmeldt: 2. nov 2015, 20:45
- Interesser: Jagt og skydning
- Geografisk sted: Uh o æ land
- Has thanked: 118 times
- Been thanked: 72 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Enig - synes dog at en stegepose med lidt fløde og rødvin klarer det
- FrederikF
- Platin Member
- Indlæg: 2384
- Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
- Interesser: Våben, ammunition, jagt
- Geografisk sted: Gentofte
- Has thanked: 304 times
- Been thanked: 616 times
Re: Teknik til plukning af grågås
Enig - skal der steges så skal det i pose når det er fedtfattigt.
Maaaange timer i sous vide, efter en sprængning og så en tur under grill er også et hit. (Har man så lavet en god fond af skrog, hals, vingespidser mv, så kan det sgu noget)