Justitsministeriets juridisk bindende svar om CO2 i luftvåben

Går du på jagt med et, eller har du bare en seriøs interesse i luftvåbenteknik er dette stedet.
Låst
Slettet bruger

Justitsministeriets juridisk bindende svar om CO2 i luftvåben

Indlæg af Slettet bruger » 13. jun 2019, 00:29

I et nyligt indlæg fremlagde CP-Medic en del af et svarbrev fra Justitsministeriet.

Selv om debatten, hvori dette indlæg blev fremlagt, nu er blevet lukket, så indeholder Justitsministeriets udtalelse faktisk det juridisk bindende svar på det spørgsmål, som har været efterlyst så mange gange i debatten, og da motivationen for at lukke debatten netop var, at man ville afvente et svar fra Justitsministeriet, så tillader jeg mig at fremkomme med nedenstående indlæg.

Det er altså ikke for at genstarte en debat, som højtærede moderator har lukket, men alene for at fremhæve, at den efterlyste stillingtagen til spørgsmålet fra Justitsministeriet faktisk allerede foreligger og, at debatten måske derfor bør åbnes igen.

For at understrege, at dette ikke er for at insistere vil jeg lige sige, at jeg ikke har noget at indvende imod, at moderator enten også lukker denne tråd for debat eller alternativt måske flytter indlægget til den forrige tråd, hvis moderatoren måtte foretrække dette.
Dog vil jeg mene, at når Justitsministeriets svar på spørgsmålet om CO2 i luftvåben nu faktisk foreligger i juridisk bindende form, så kunne det være på sin plads at genåbne debatten...

Uanset. Til sagen.
Af de dele af svaret, som blev fremlagt, fremgik følgende:
1. Brevet er et svar til Folketingets Retsudvalg som konsekvens af en artikel i Berlingske fra 2005, altså efter revisionen af loven i 1995, der fjernede cirkulæret om CO2 drevne luftvåben, men inden den nye våbenlovs bestemmelser om luftvåben fra 2012, og det bygger bl.a. på en udtalelse fra Rigspolitichefen.
Det er altså et juridisk bindende og officielt svar fra Justitsministeriet.
2. Selv om det nævnes, at softguns benytter 6 mm. plastickugler, så fokuserer Rigspolitichefen på energien som konsekvens af vægt og hastighed af plastickuglen, og 2,25 Joule angives som en relativt høj energi for sådanne våben men ikke nødvendigvis som den højest tilladte energi.
En sådan energi vil et CO2 drevet luftvåben med 4,5 mm. plastickugler formentlig aldrig kunne nå op på.
3. I brevet fastslår Justitsministeriet yderligere, at
”Softguns betragtes som luft og fjederbøsser, idet deres drivmiddel er komprimeret luft eller en gasart. Ifølge våbenlovens §1 stk. 2, litra a er luft- og fjederbøsser og ammunition hertil undtaget fra våbenlovens §1, stk. 1.”

Justitsministeriet og Rigspolitiet fastslår altså i et juridisk bindende svar, at våben, der anvender enten komprimeret luft eller en gasart som drivmiddel per definition ER luft- og fjederbøsser, ifølge våbenlovens §1 og defor frit kan erhverves og benyttes af alle over 18 år.

At der så med opdateringen af våbenloven i 2012 blev indført et krav om registrering af luftvåben med kaliber større end 4,5 mm. ændrer ikke ved, at Justitsministeriet efter ændringen af loven i 1995 skriftligt har afgivet et bindende svar, der understreger, at CO2-drevne luftvåben nu er tilladte uden registrering (efter 2012 dog kun i kaliber 4,5 mm), og der er intet i loven fra 2012, der på nogen måde lægger op til en ændring af dette.

Tak til CP-Medic for brevet.
Det ville iøvrigt være interessant også at få mulighed for at læse resten af ministeriets svar...

Uanset...
Med det fremlagte svar fra Justitsministeriet i hånden, vll det med al sandsynlighed være umuligt at få dømt nogen over 18 år for at erhverve, besidde eller benytte CO2 baserede luftvåben med en kaliber på 4,5 mm.

Brugeravatar
Marius
Admin
Admin
Indlæg: 4380
Tilmeldt: 3. jun 2004, 22:59
Interesser: jagt, skydning, natur
Geografisk sted: København
Has thanked: 382 times
Been thanked: 368 times

Re: Justitsministeriets juridisk bindende svar om CO2 i luftvåben

Indlæg af Marius » 13. jun 2019, 06:46

FriLuft skrev:
13. jun 2019, 00:29
...
Uanset...
Med det fremlagte svar fra Justitsministeriet i hånden, vll det med al sandsynlighed være umuligt at få dømt nogen over 18 år for at erhverve, besidde eller benytte CO2 baserede luftvåben med en kaliber på 4,5 mm.
I mellemtiden må man konstatere at alle våbenhandlere vurderer at co2 våben i 4,5mm er tilladelseskrævende.
Vi har tidligere i høringssvar argumenteret for lovliggørelsen af 4,5mm, da det jo er ulogisk at de ikke er i fri handel.

Tråden låst til JM svaret forefindes, så der ikke på denne baggrund opstår problemer for medlemmer der måtte føle sig fristet til at afprøve sandsynligheden for at blive dømt.
"I prefer dangerous freedom over peaceful slavery." - Thomas Jefferson

Låst