Side 1 af 1

Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 1. okt 2018, 09:54
af Krung
Jeg vil gerne lave et knivsblad selv. Jeg skal bearbejde stålet med fil (fasen). Tykkelsen bliver omkring 4 mm og bredden 40 mm. Full flat grind. Jeg skal måske hærde bladet selv. Hvilken type stål gør sig godt her?

Jeg er normalt til rustfrit, men det kan være svært at hærde selv med primitive værktøjer. Det ville være rart, hvis jeg selv kunne hærde det, men jeg frygter at det vil slå sig eller at jeg måske kommer til at brænde kulstoffet ud af det. Hvis jeg har lagt 1 mio timer i den med en fil, kan det godt være jeg vil betale mig fra det.

Min første tanke var O1 (eller hvad det nu hedder på dansk). Jeg vil gerne rode lidt med fosfatering (parkerization), når nu det ikke bliver rustfrit.

HVIS det er nemt og billigt at købe sig til hærdning af rustfrit, så er det også ok, så længe det stadigvæk bliver muligt at bearbejde med fil.

Hvor kan man købe stålet? Og hvor får man hærdet?

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 1. okt 2018, 12:36
af Bofhenator
Krung skrev:
1. okt 2018, 09:54
Jeg vil gerne lave et knivsblad selv. Jeg skal bearbejde stålet med fil (fasen). Tykkelsen bliver omkring 4 mm og bredden 40 mm. Full flat grind. Jeg skal måske hærde bladet selv. Hvilken type stål gør sig godt her?

Jeg er normalt til rustfrit, men det kan være svært at hærde selv med primitive værktøjer. Det ville være rart, hvis jeg selv kunne hærde det, men jeg frygter at det vil slå sig eller at jeg måske kommer til at brænde kulstoffet ud af det. Hvis jeg har lagt 1 mio timer i den med en fil, kan det godt være jeg vil betale mig fra det.

Min første tanke var O1 (eller hvad det nu hedder på dansk). Jeg vil gerne rode lidt med fosfatering (parkerization), når nu det ikke bliver rustfrit.

HVIS det er nemt og billigt at købe sig til hærdning af rustfrit, så er det også ok, så længe det stadigvæk bliver muligt at bearbejde med fil.

Hvor kan man købe stålet? Og hvor får man hærdet?
Her måske (til indkøb)
https://brisa.fi/knife-steel/o1-k460.html

Ellers er der Linaa.dk også.

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 1. okt 2018, 17:22
af RoyalDuck
O1 vil som regel hedde uhb Arne eller W2842 på "dansk" - det er nemt at bearbejde & nemt at hærde - og - medmindre du glemmer det i essen - kommer du ikke til at brænde det af.
man kan være heldig at kunne tigge lidt fra et venligsindet maskinværksted, ellers - som bof skriver - Brisa, Linaa, Hanghøj etc.

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 1. okt 2018, 23:21
af Smejen
Jeg har købt O1 hos https://www.groundflatstock.com til, synes jeg, fornuftig pris.

Mvh Anders :smile:

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 2. okt 2018, 09:17
af Krung
Tak for input. Er O1 bare bedste valg, eller er der andet, der er værd at kigge på?

De eneste parametre er hvor svære de er at tilvirke og besvær i hærde processen.

Er det nemt eller billigt at få en klinge hærdet ude i byen?

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 2. okt 2018, 12:50
af Martensit
Hvis man kan få noget 1095 eller 1075, ikke dem med chrom i (kaldes +c eller bare et c tilføjet navnet) kan man også lege med hærdelinjer hvis man får den slags tendenser.

Tjek Gough custom på YouTube, han har en instruktionsvideo hvor han demonstrerer en hjemmelavet filelære, så får du nemt et pænt resultat og risikoen for at filen smutter og ødelægger det hele reduceres :smile:

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 2. okt 2018, 12:57
af Krung
Martensit skrev:
2. okt 2018, 12:50
1095 eller 1075
Hvordan er de at arbejde i?
Martensit skrev:
2. okt 2018, 12:50
Tjek Gough custom på YouTube, han har en instruktionsvideo hvor han demonstrerer en hjemmelavet filelære
Jeg er allerede stor fan, men jeg har vist misset den. Jeg ville lave mig en filelærer, som Slavik Tely bruger, så et eller andet skal der bygges først. Specielt da Slavik vist at det tog 40 min med en fil at lave en side fik jeg blod på tanden.

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 2. okt 2018, 14:26
af Martensit
Jeg vil mene de er som O1. Det er nogenlunde nemt at hærde og bearbejde. Som jeg har forstået det, er en af grundene til at O1/Arne stål er populært, at det er nemt at få det i allerede planslebne længder, og derfor er nemt at bruge til knive med fuld tange.

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 2. okt 2018, 20:39
af MIKE73
Har lavet en del knive i alle de stål der foreslås.

Hvis det skal være let dig selv, både ift. at file i, men især at hærde, så er C75, 1084 eller 5160 at foretrække frem for O1.

O1 skal soake 10 min. v. Konstant .840-850 gr. C, (svært med alm. Gasesse). C75 er nemmere, der får du et rimeligt resultat hvis du bare normaliserer et par gange og så varmer op til ikke-magnetisk.

C75 Hærder fint i rapsolie varmet op til 50-60 grader.

O1 ER bedre stål, bruger det tit (og O2 eller UHB20C), men mere bøvlet. C75CR1 (EN 1.2519) kan anbefales. Lidt bedre til at holde skær end alm. C75 og stadig nem at arbejde med...

Just my 5 cents

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 2. okt 2018, 20:55
af MIKE73
Jeg handler iøvrigt en del her:
https://www.schmiedeglut.de/carbon-knife-steel

Re: Hvilket stål til hjemmelavet knivsblad? (Bearbejdes med fil)

: 3. okt 2018, 08:08
af Krung
Tak for god info.

Afvejningen af om stålet skal være nemt at hærde selv afhænger jo også af hvad det koster at få hærdet det ude i byen.

Er der nogen, der ved hvor man kan få hærdet en enkelt klinge og hvad det koster?