PSindrup skrev: ↑7. dec 2018, 17:50
Jeg lovede at komme med en tilbagemelding når jeg havde modtaget og testet knivsliberen fra Harald Nyborg, so here goes ...
Kvaliteten af selve sliberen syntes at være helt fin til prisen.
Sliberesultatet af de forskellige knive var jeg ikke særligt imponeret over. Jeg havde forventet skarpere knive.
En ting som var super frustrerende var at lange knive, hvor skæret og håndtaget ligger i samme plan, var specielt vanskelige at slibe, da håndtaget kommer til at ramme poler-"hjulet" på modsatte side af maskinen.
Jeg syntes ikke jeg kunne mærke den store forskel på når stenen blev "afrettet" med den til formålet indkøbte "afrettersten". Til gengæld bliv jeg noget overrasket over hvor meget sten der blev fjernet i processen. Vandkarret var fyldt med slibestenmateriale efter end knivslibning.
MEN, og der er et stort MEN: Da jeg nogle dage efter modtog det keramiske slibestål fra IKEA, fik piben (eller skulle jeg sige knivene) en helt anden lyd. Jeg tænkte, what the heck", jeg giver lige de nyslebne knive en tur på det keramiske strygestål, som rent faktisk kan
slibe, i modsætning til det traditionelle strygestål der kun kan
stryge, og så skal jeg hilse og sige at mine knive blev skarpe.
Konklusion: Den billige knivsliber fra Harald Nyborg og den ligeledes billige keramiske strygestål fra IKEA er en fantastisk kombination.
Peter
Det undrer mig meget at du kan få en skarpere kniv med et strygestål, end du kan med en slibesten efterfulgt af polering på læder. Der er nogle ting du skal være opmærksom på når du sliber. Den første er at du ikke skal lægge særlig meget pres på kniven når du sliber den. På læderet skal kniven næsten bare ligge med sin egen vægt. Den anden ting er at du skal være meget opmærksom på vinklen du bruger når du stropper på læderhjulet. Du skal lægge kniven mere ned på læder end på sten, da læderet laver en fold, hvor kniven rammer læderet, og ved for hårdt pres/forkert vinkel, vil du bare runde æggen af, og ødelægge den æg som du har lavet på slibestenen.
Hvis du ellers gør det som forklaret, og du stadig ikke har fået gode resultater, så kan det måske være polerpastaen der er med, som er for dårlig, og den kan man skifte ud med slipol, som er fremragende til formålet.
En anden ting som kan være galt er at læderet er for groft på hjulet. Nu ved jeg ikke hvilken side af læderet der vender ud på HN modellen, men på Tormek vender kødsiden ud, og ikke den glatte skindside(hvorfor de gør det sådan er mig en KÆMPE gåde). Det kan dog afhjælpes ved at man påfører læderet en smule olie sammen med slibepastaen, så vil den med tiden blive helt glat.
Hvis du følger ovenstående anvisninger, så vil jeg garantere dig at du får meget skarpere knive end du kan opnå med et keramisk strygestål. Jeg bruger selv en Tormek T7, og vil ikke undvære den. Det er en let og hurtig måde at få sine knive arbejdsknive skræmmende skarpe.