Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Er du til knive, bajonetter, økser, sværd eller hellebarder er dette stedet.
Besvar
Ingsorsi
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 330
Tilmeldt: 17. nov 2015, 20:49
Interesser: Jagt
Geografisk sted: Roskilde / København
Has thanked: 74 times
Been thanked: 33 times

Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Indlæg af Ingsorsi » 6. apr 2019, 16:28

Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Jeg har en Tormek; og der er sådan en anordning med til at måle vinkler på knive, men jeg kan ikke rigtigt finde ud af at se hvilken vinkel en køkkenkniv har. Mine øjne er vist ikke gode nok. Har endda fundet videoer på nettet som viser, hvordan man bruger anordningen.
Så nu tænker jeg, at jeg bare beslutter en vinkel og så bliver køkkenknivene slebet efter den vinkel.

PS. Det er sådan en her, jeg har: Tormek WM-200
Billede

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17269
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1553 times

Re: Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Indlæg af Refraktorius » 6. apr 2019, 17:48

Du får et billede af min.

(Målt på klingen)
Vedhæftede filer
image.jpg
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

HR
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 441
Tilmeldt: 23. jan 2016, 20:10
Interesser: Hagljagt, Riffeljagt
Geografisk sted: Djursland
Has thanked: 99 times
Been thanked: 133 times

Re: Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Indlæg af HR » 6. apr 2019, 18:43

Mine køkkenknive bliver slebet ved ca 40 grader. Jagtkniven i blødt kulstofstål bliver vel slebet nede mellem 20 og 30 grader, men den skal så slibes hver gang den har været brugt. Det bliver køkkenknivene langt fra.
HR

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17269
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1553 times

Re: Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Indlæg af Refraktorius » 6. apr 2019, 20:25

Der skal man så altid huske om det er vinklen mellem de to sider af æggen, eller vinklen mellem klingens midtlinje og den ene side af æggen, man taler om.

40° ved HR er 20° på tormekvinkelmåleren.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Ingsorsi
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 330
Tilmeldt: 17. nov 2015, 20:49
Interesser: Jagt
Geografisk sted: Roskilde / København
Has thanked: 74 times
Been thanked: 33 times

Re: Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Indlæg af Ingsorsi » 7. apr 2019, 21:19

Refraktorius skrev:
6. apr 2019, 20:25
Der skal man så altid huske om det er vinklen mellem de to sider af æggen, eller vinklen mellem klingens midtlinje og den ene side af æggen, man taler om.

40° ved HR er 20° på tormekvinkelmåleren.
Mange tak for tilbagemeldingerne.
Og for opklaringen ifm. de to måder at måle vinkel på. Jeg undrede mig godt nok også over 40 grader... Men nu giver det mening.

Jeg tænker jeg bare vil slibe mine køkkenknive på et sted mellem 20 og 25 grader så.

Brugeravatar
ThomasRJ
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 858
Tilmeldt: 1. aug 2011, 19:03
Interesser: Jagt/Skydevåben/Knive
Geografisk sted: Vestjylland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 41 times

Re: Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Indlæg af ThomasRJ » 16. jun 2019, 16:48

Jeg sliber stort set alle mine knive på 17grader. Både jagtkniven og mine køkkenknive. Efter mine erfaringer holder skarpheden meget længere, end hvis jeg havde slebet dem på 20-25grader. Hvis dine knive er lavet af et meget blødt stål, så ville jeg nok vælge en lidt højere vinkel så æggen ikke vælter, men til knive med en hård klinge vil jeg til enhver tid bruge 17 grader.

PS: Shun sliber deres køkkenknive i 16grader fra fabrikken.

Brugeravatar
Morten273
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 1426
Tilmeldt: 2. mar 2011, 18:29
Interesser: Adventures
Geografisk sted: Fastlandsdelen af Danmark
Has thanked: 17 times
Been thanked: 112 times

Re: Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Indlæg af Morten273 » 16. jun 2019, 16:56

I den vinkel som producenten foreskriver... :twisted:







Så gerne mellem 12 og 15 grader :smile:

Brugeravatar
Ghost84
Newbie
Newbie
Indlæg: 5
Tilmeldt: 26. sep 2019, 00:04
Interesser: Knive
Geografisk sted: København
Been thanked: 1 time

Re: Med hvilken vinkel sliber I jeres køkkenknive?

Indlæg af Ghost84 » 26. sep 2019, 00:16

Fillet knive: 17grader.
Alm. køkken knive: 20grader.
Lommeknive og hobby-knive: 25grader
og Jagt knive i 30grader.
Men der er også en smule "dovenskab" involveret der :)

Besvar