Saltbadsbrunering

Beskriv dine tips, tricks og gør-det-selv projekter.
Dette forum er IKKE til at stille spørgsmål om ting du gerne vil gøre, men til at FORTÆLLE OM TING DU HAR LAVET, til glæde og inspiration for andre.
Besvar
Brugeravatar
Torben Ohms
Gone But Not Forgotten
Gone But Not Forgotten
Indlæg: 1547
Tilmeldt: 24. feb 2004, 11:42
Interesser: Ammunition
Geografisk sted: Vestjylland
Been thanked: 38 times
Kontakt:

Saltbadsbrunering

Indlæg af Torben Ohms » 2. aug 2007, 10:30

Sortoxydering af jerndele:

1:
Anlægget omfatter:

a: En før-skyllebeholder med koldt vand

b: En kogebeholder der indeholder oxyderingsbadet, forsynet med opvarmningsanordning, gas eller elektricitet, termometer og eventuel varmeregulator.
c: En skyllebeholder med rindende koldt vand.

d: En efterskylningsbeholder forsynet med opvarmningsanordning.

e: Et par netkurve af passende dimensioner, forsynet med lave fødder.

f: Vand og afløb.

g: Anordninger for delenes tørring og oliering.


2:
Personalets udrustning:
Svære gummihandsker, gummiforklæde, gummistøvler og beskyttelses briller da badet ætser meget. En flaske med eddikeopløsning og en 3%'s borsyreopløsning bør findes i nærheden til neutralisering. Opslag om anlæggets pasning bør findes i lokalerne.

3:
Brugsmateriel:
Kaustiksoda (natriumhydrat)
Oxyderingssalt bestående af natriumnitrat + natriumnitrit (opfriskningssalt).

4:
Rengøring af godset:
Glødeskaller og rust fjernes. Affedtning kan ske med sodalud eller iRensebenzin, medefterfølgende afvaskning med Winerkalk.


5:
Tilberedning af badet:
Under flittig omrøring til bunden opløses natriumhydratet (Kaustisk Soda) I vandet i en sammensætning af 1 kg. til 1,2 liter vand. Før oxyderingen kan der tilsættes Lidt
natriumnitrat eller natriumnitrit.
Det ændre farven fra Brunsort til Blåsort


6:
Sortoxyderingens udførelse:
Godset lægges i netkurv eller hænges på stænger, snore eller kroge og dyppes i det kolde for-skyllevand. Derefter nedsænkes det i det kogende oxyderingsbad. Godset tages op nogle minutter senere, for at kontrollere processen. Derefter dyppes det i forskylningsbadet, og nedsænkes atter i kogebeholderen.
Såfremt delene mørkner normalt og jævnt, er badets styrke og temperatur det rette. Godset skal så være i beholderen i 30-45 minutter, hvorunder badet bør koge svagt ved ca. 140 grader (sædvanligvis 138-145 grader, alt efter jernets beskaffenhed).
Optagning og nedsænkning i skyllebadet et par gange under kogningen, gør belægningen stærkere og jævnere.
Legeret stål fordrer højere temperaturer (max. 150-160 grader) og længere tid (ca. 1 time). Kogepunktet kan forhøjes ved tilsætning af mere natriumhydrat, og nedsættes ved spædning med koldt skyllevand, hvorved en del af hydratet tilbageføres til badet. Forsigtigt!

7:
Efterskylning af delene:
Godset dyppes i for-skyllebadet, spules i rindende koldt vand, og skylles med en vandstråle. Derefter nedsænkes det i det koghede efterskyllevand - der skylles det grundigt. Vandet i denne beholder skiftes ofte; senere tørres delene hurtigt ved f.eks. varm luft, eller olieres direkte. (se nedenfor).

8:
Efterbehandling af godset:
Denne dyppes i varm olie, og skal dryppe af. Olien kan være tynd mineral olie (spindelolie) eventuelt tilsat noget fåretalg. Bedre er vandopløselig boreolie, emulgeret i 4 dele vand og tilsat 0,05% natriumnitrit. Delene behøver så ikke at være helt tørre, men helst varme og tørres senere i varm luft.

9:
Badets pasning:
Det vand som fordamper fra oxyderingbadet, erstattes med for-skyllevand så at kogepunktet holdes normalt (138-145 grader). Af opfriskningssaltet tilsættes små mængder efter behov. Skum som dannes på oxyderingsfadet bør fjernes mest muligt, og ligeledes de røde flager som flyder op i for-skyllebadet. Ligeledes med det grums der samles på bunden.

Forekomster af fejl, deres årsager og afhjælpning.
10:
a:
Delene bliver ikke tilstrækkelig mørke eller viser lyse skjolder.
Årsag:
For lav temperatur (for lav vægtfylde), for kort tid, eller mangel på oprensningssalt.
Skjolder kan bero på sammenklæbning mellem delene eller på ufuldstændig
rengøring.

Forholdsregler:
Badets styrke og temperatur forhøjes, og der tilsættes eventuelt oprensningssalt. Om nødvendigt rengøres delene bedre og behandles igen.

B:
Delene overtrækkes helt eller delvist med et rustlignende lag, som sidder mere eller mindre fast.

Årsag:
Badet er for koncentreret, temperaturen er for høj, eller også har behandlingstiden været for lang.

Forholdsregler:
Vandet fra forskyllebeholderen tilsættes så kogepunktet nedsættes. Delene må lægge lidt længere tid i dette bad med det lavere kogepunkt. Skylles og gnides rene i våd tilstand.

c:
Sammensatte dele viser hvide eller brune rander i fugerne ved opbevaring.

Årsag:
ufuldstændig skylning. ( Delene bør helst behandles før sammensætning).

Forholdsregler:
Koges i vand (eventuelt med noget boreolie), gnides rene. Grundigere skylning af delene i fremtiden.

11:
Kontrol med behandlingsresultat (Den italienske prøve).

Det færdigbehandlede, dog ikke olierede materiale dyppes i en kold (ca +20 grader) opløsning af 20 gr. kobbersulfat i 100 cm3. destilleret vand. Efter 60 sekunder spules delene med koldt vand, og dyppes derefter atter i kobbersulfatopløsningen i 60 sekunder. Sådanne dypninger med efterfølgende skylninger fortsættes til man iagttager begyndende kobberudfældning. Belægningen må kunne tåle mindst tre dypninger. Ved længere behandling i kogebeholderen kan modstandkraften forhøjes til 6-10 dypninger. Bemærk at ny opløsning anvendes ved hver ny prøve.


BEMÆRK:

I oxyderingsbadet må der ikke nedsænkes dele af kobber eller lageringer deraf. Heller ikke aluminium eller andre letmetaller. Selv slaglodninger, tinlodninger eller dele der er forkobrede for opmærkning bør undgås.

Torben Ohms
Ohms

Besvar