Side 1 af 2
Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 18:51
af PSindrup
Suk!
http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-05-1 ... -at-stoppe
Det undrer mig i øvrigt at der står at der benyttes salonriffel.
Peter
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 19:08
af Centurion
"Det undrer mig i øvrigt at der står at der benyttes salonriffel.

"
Hvad synes du man ellers skulle bruge?

Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 19:50
af Martensit
Centurion skrev:"Det undrer mig i øvrigt at der står at der benyttes salonriffel.

"
Hvad synes du man ellers skulle bruge?

30-06... Eller en boltpistol.
Der er som jeg ser det intet i vejen for at slagte dyr på et landbrug under ordnede forhold.
Det kan man i New Zealand.
https://www.youtube.com/watch?v=vB9Zsqo9K3w
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 19:58
af Elbæk
.22LR er perfekt til markslagtninger; den larmer ikke ret meget, våbnet er ofte let og håndterbart og da aflivning oftest vil være lig hovedskud på klods hold, leverer .22LR rigeligt med knald til den opgave.
Jeg har overværet - og deltaget i - flere markslagtninger, hvor det blev aflivet med .22LR. Ikke én gang har jeg oplevet at det ikke gik som det skulle.
Med en større kaliber eksisterer risikoen for gennemskud, hvilket hverken er ønskværdigt eller nødvendigt ved en kontrolleret aflivning foretaget under forhold som skitseret ovenfor - ligesom mundingsknaldet vil stresse de andre tilstedeværende dyr.
Aflivning er ikke jagt, så kravet er en forsvarlig og human aflivning. Der er ikke specifikke krav til kuglevægt og hastighed/joule.
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 20:57
af Raptor357
.22 LR er ikke nok til dyr af ko slægten. pandeskallens tykkelse kombineret med vinklen gør at en .22lr ikke er nok.
på en model med forstærket pandeskal og horn har en .223r vist sig for svag
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 22:00
af Bobo
Elbæk skrev:.22LR er perfekt til markslagtninger; den larmer ikke ret meget, våbnet er ofte let og håndterbart og da aflivning oftest vil være lig hovedskud på klods hold, leverer .22LR rigeligt med knald til den opgave.
Jeg har overværet - og deltaget i - flere markslagtninger, hvor det blev aflivet med .22LR. Ikke én gang har jeg oplevet at det ikke gik som det skulle.
Med en større kaliber eksisterer risikoen for gennemskud, hvilket hverken er ønskværdigt eller nødvendigt ved en kontrolleret aflivning foretaget under forhold som skitseret ovenfor - ligesom mundingsknaldet vil stresse de andre tilstedeværende dyr.
Aflivning er ikke jagt, så kravet er en forsvarlig og human aflivning. Der er ikke specifikke krav til kuglevægt og hastighed/joule.
Det kommer da så sandelig an på hvad vi taler om. Hvis man f.eks. skyder en Texel vædder i panden med en 22 LR. vil den måske fnyse, sandsynligvis virre med hovedet, muligvis angribe dig, men den vil ikke dø. En gris er en anden snak.
Men nok om det, tanken om forbyde sådanne slagtninger er lidt træls da det alligevel aldrig vil blive andet et et fåtal at slagtninger der ville ske på denne måde. Det er kun dyr på friland og hobbydyr der er tale om, da slagtemetoden er alt for dyr for industrilandbruget, men jeg synes personligt at man kan smage det og jeg kan godt lide tanken om at dyret ikke stresses af transport og lign
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 22:19
af Bobo
Martensit skrev:Centurion skrev:"Det undrer mig i øvrigt at der står at der benyttes salonriffel.

"
Hvad synes du man ellers skulle bruge?

30-06... Eller en boltpistol.
Der er som jeg ser det intet i vejen for at slagte dyr på et landbrug under ordnede forhold.
Det kan man i New Zealand.
https://www.youtube.com/watch?v=vB9Zsqo9K3w
Tak for link - det er dog en imponerende håndværker - jeg vil næsten sige kunstner

Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 22:41
af Kalthoff
Skærmdump fra filmen:

- nick_home_kill.jpg (188.9 KiB) Vist 8272 gange
Det er da et firmanavn der vil blive lagt mærke til på landevejene når han kommer kørende med den trailer

:pig:
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 23:02
af Agamemnon
Så lige denne samling optagelser af markslagtninger og jeg kan bestemt ikke se problemet. Dyrene dør hurtigt og de resterende dyr virker (med det jeg kender til kreaturer) ikke stressede over situationen.
https://youtu.be/ixFWI5otLqM
Var jeg et dansk slagtedyr, er der mange andre måder jeg kunne frygte at komme herfra på.
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 23:03
af Bofhenator
Agamemnon skrev:Så lige denne samling optagelser af markslagtninger og jeg kan bestemt ikke se problemet. Dyrene dør hurtigt og de resterende dyr virker (med det jeg kender til kreaturer) ikke stressede over situationen.
https://youtu.be/ixFWI5otLqM
Var jeg et dansk slagtedyr, er der mange andre måder jeg kunne frygte at komme herfra på.
Som jeg læser problematikken handler det på ingen måde om dyrevelfærd, kun om en
mulig ringere hygiejne ved markslagtning.
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 23:13
af Agamemnon
Bofhenator skrev:Agamemnon skrev:Så lige denne samling optagelser af markslagtninger og jeg kan bestemt ikke se problemet. Dyrene dør hurtigt og de resterende dyr virker (med det jeg kender til kreaturer) ikke stressede over situationen.
https://youtu.be/ixFWI5otLqM
Var jeg et dansk slagtedyr, er der mange andre måder jeg kunne frygte at komme herfra på.
Som jeg læser problematikken handler det på ingen måde om dyrevelfærd, kun om en
mulig ringere hygiejne ved markslagtning.
Woooops... My bad.
Nu er jeg jo ikke bromatolog. Men jeg kan ikke lige se hvordan hygiejnen kan være et problem, hvis dyrekroppen ellers er intakt og rengøres før den resterende del af slagteprocessen.
De bliver vel næppe (under almindelig slagtning) vasket før aflivning.... Men jeg har sikkert misset noget mere.
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 13. maj 2017, 23:29
af Bobo
Agamemnon skrev:Bofhenator skrev:Agamemnon skrev:Så lige denne samling optagelser af markslagtninger og jeg kan bestemt ikke se problemet. Dyrene dør hurtigt og de resterende dyr virker (med det jeg kender til kreaturer) ikke stressede over situationen.
https://youtu.be/ixFWI5otLqM
Var jeg et dansk slagtedyr, er der mange andre måder jeg kunne frygte at komme herfra på.
Som jeg læser problematikken handler det på ingen måde om dyrevelfærd, kun om en
mulig ringere hygiejne ved markslagtning.
Woooops... My bad.
Nu er jeg jo ikke bromatolog. Men jeg kan ikke lige se hvordan hygiejnen kan være et problem, hvis dyrekroppen ellers er intakt og rengøres før den resterende del af slagteprocessen.
De bliver vel næppe (under almindelig slagtning) vasket før aflivning.... Men jeg har sikkert misset noget mere.
nej du har fuldstændig ret og ikke misset noget

Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 00:21
af Timber
Agamemnon skrev:Bofhenator skrev:Agamemnon skrev:Så lige denne samling optagelser af markslagtninger og jeg kan bestemt ikke se problemet. Dyrene dør hurtigt og de resterende dyr virker (med det jeg kender til kreaturer) ikke stressede over situationen.
https://youtu.be/ixFWI5otLqM
Var jeg et dansk slagtedyr, er der mange andre måder jeg kunne frygte at komme herfra på.
Som jeg læser problematikken handler det på ingen måde om dyrevelfærd, kun om en
mulig ringere hygiejne ved markslagtning.
Woooops... My bad.
Nu er jeg jo ikke bromatolog. Men jeg kan ikke lige se hvordan hygiejnen kan være et problem, hvis dyrekroppen ellers er intakt og rengøres før den resterende del af slagteprocessen.
De bliver vel næppe (under almindelig slagtning) vasket før aflivning....
Men jeg har sikkert misset noget mere.
Tja, jeg har oplevet eleverne stå og synge for de de dyr der skulle skydes dagen efter, ude på mit gamle arbejde... Såee...

Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 08:08
af K_Nielsen
Bofhenator skrev:Agamemnon skrev:Så lige denne samling optagelser af markslagtninger og jeg kan bestemt ikke se problemet. Dyrene dør hurtigt og de resterende dyr virker (med det jeg kender til kreaturer) ikke stressede over situationen.
https://youtu.be/ixFWI5otLqM
Var jeg et dansk slagtedyr, er der mange andre måder jeg kunne frygte at komme herfra på.
Som jeg læser problematikken handler det på ingen måde om dyrevelfærd,
kun om en mulig ringere hygiejne ved markslagtning.
Njae, mon ikke også at den manglende omsætning på de store fabrikker spiller ind?

Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 08:25
af PSindrup
K_Nielsen skrev:Bofhenator skrev:Agamemnon skrev:Så lige denne samling optagelser af markslagtninger og jeg kan bestemt ikke se problemet. Dyrene dør hurtigt og de resterende dyr virker (med det jeg kender til kreaturer) ikke stressede over situationen.
https://youtu.be/ixFWI5otLqM
Var jeg et dansk slagtedyr, er der mange andre måder jeg kunne frygte at komme herfra på.
Som jeg læser problematikken handler det på ingen måde om dyrevelfærd,
kun om en mulig ringere hygiejne ved markslagtning.
Njae, mon ikke også at den manglende omsætning på de store fabrikker spiller ind?

Det tvivler jeg på.
Mon ikke det drejer sig om så få individer at det næppe spiller ind i det store billede?
Peter
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 08:28
af PSindrup
Bobo skrev:Elbæk skrev:.22LR er perfekt til markslagtninger; den larmer ikke ret meget, våbnet er ofte let og håndterbart og da aflivning oftest vil være lig hovedskud på klods hold, leverer .22LR rigeligt med knald til den opgave.
Jeg har overværet - og deltaget i - flere markslagtninger, hvor det blev aflivet med .22LR. Ikke én gang har jeg oplevet at det ikke gik som det skulle.
Med en større kaliber eksisterer risikoen for gennemskud, hvilket hverken er ønskværdigt eller nødvendigt ved en kontrolleret aflivning foretaget under forhold som skitseret ovenfor - ligesom mundingsknaldet vil stresse de andre tilstedeværende dyr.
Aflivning er ikke jagt, så kravet er en forsvarlig og human aflivning. Der er ikke specifikke krav til kuglevægt og hastighed/joule.
Det kommer da så sandelig an på hvad vi taler om. Hvis man f.eks. skyder en Texel vædder i panden med en 22 LR vil den måske fnyse, sandsynligvis virre med hovedet, muligvis angribe dig, men den vil ikke dø. En gris er en anden snak.
Hvad afliver man så sådan en tykpandet vædder med? Er der kun boltpistolen tilbage i arsenalet?
Peter
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 08:43
af Kleth
Timber skrev:Tja, jeg har oplevet eleverne stå og synge for de de dyr der skulle skydes dagen efter, ude på mit gamle arbejde... Såee...

Jeg troede at det gjalt om IKKE at stresse dyrene
Jeg er meget enig i betragtningerne rejst herinde omkring at reducere stress for dyrene og når vi køber kød på gårdene går jeg da også op i at dyrene skal være slagtet lokalt både aht dyrene og lokale arbejdspladser.
Ikke at jeg er hellig, jeg køber da også kød i supermarkedet.
En ting jeg har lært som jæger og krævede lidt at jeg måtte sluge en kamel; man kan sagtens skyde et dyr på bladet, brække det ude på marken, forlægge det i en garage og stadig få godt og hygiejnisk kød ud af det, når man tænker sig lidt om og bruger nogle få forholdsregler. DJF' hygiejnekursus har kun bekræftet mig i dette.
Hvis der er nogen som bruger mark-slagtning som en (dårlig) undskyldning for sjusk, så bør man sætte ind over for dem og ikke lave yderligere lov-makværk med tab af dyrevelfærd og lokale arbejdspladser til følge.
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 08:58
af K_Nielsen
PSindrup skrev:K_Nielsen skrev:
Njae, mon ikke også at den manglende omsætning på de store fabrikker spiller ind?

Det tvivler jeg på.
Mon ikke det drejer sig om så få individer at det næppe spiller ind i det store billede?
Peter
"Problemet" er jo netop at det fra at være en en undtagelse, nu blevet så almindelig en metode, at den ikke længere defineres som en undtagelse.
Havde det været hygiejne der var problemet, ville det ikke været tilladt i få tilfælde heller, og det samme gælder nok også hvis det drejer sig om dyrevelfærd.
Hvordan fungerer det egenligt med dyrlægekontrol af slagtedyrene på hhv. slagteriet vs landmandens mark?
Nogen der ved lidt om det?
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 09:23
af Thors24
K_Nielsen skrev:
"Problemet" er jo netop at det fra at være en en undtagelse, nu blevet så almindelig en metode, at den ikke længere defineres som en undtagelse.
Havde det været hygiejne der var problemet, ville det ikke været tilladt i få tilfælde heller, og det samme gælder nok også hvis det drejer sig om dyrevelfærd.
Hvordan fungerer det egenligt med dyrlægekontrol af slagtedyrene på hhv. slagteriet vs landmandens mark?
Nogen der ved lidt om det?
Jeg kan altså ikke se at skulle bunde i brødnid fra de danske slagterier. Der bliver slagtet 500.000 kreaturer og 17 mio svin om året. Antallet af markslagtninger er ikke noget der truer de stor slagterier. Så skulle det være de små lokale, men det er formentligt dem der får opgaven alligevel.
Det der presser de store slagterier, er eksporten af 13 mio svin som dermed ikke bliver hverken slagtet eller opdrættet i Danmark. Det betyder tab for både branchen og DK.
Det er snarere Fødevarestyrelsen der har tabt sutten.
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 10:14
af C-X
PSindrup skrev:Hvad afliver man så sådan en tykpandet vædder med? Er der kun boltpistolen tilbage i arsenalet?
Peter
Man skyder den bag øret i stedet, hvis man virkelig gerne vil æde den.
Er han først blevet gammel og kødet lugter af pis, kan man jo fint overveje et bladskud.
Boltpistol på vædder kan også blive noget griseri.
Slagterierne er begyndt at give mere for lokale slagtedyr nu, fordi så mange dyr bringes til udlandet, så der er en klar interesse i, at få fjernet al konkurrence, uanset hvor småt det må synes.
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 10:25
af Timber
K_Nielsen skrev:PSindrup skrev:K_Nielsen skrev:
Njae, mon ikke også at den manglende omsætning på de store fabrikker spiller ind?

Det tvivler jeg på.
Mon ikke det drejer sig om så få individer at det næppe spiller ind i det store billede?
Peter
"Problemet" er jo netop at det fra at være en en undtagelse, nu blevet så almindelig en metode, at den ikke længere defineres som en undtagelse.
Havde det været hygiejne der var problemet, ville det ikke været tilladt i få tilfælde heller, og det samme gælder nok også hvis det drejer sig om dyrevelfærd.
Hvordan fungerer det egenligt med dyrlægekontrol af slagtedyrene på hhv. slagteriet vs landmandens mark?
Nogen der ved lidt om det?
Du skal have en dyrlæge ud og kigge på de dyr der skal skydes.. Så skriver han en erklæring der gælder 24 timer, som du så skal sende med dyret til slagteriet..
Og hvis slagteren, eller hvem der nu skal skyde dyret, ikke når det inden for de 24 timer, så skal man have lavet en ny, for ellers tager de ikke imod det på slagteriet..
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 10:31
af K_Nielsen
Timber skrev:
Du skal have en dyrlæge ud og kigge på de dyr der skal skydes.. Så skriver han en erklæring der gælder 24 timer, som du så skal sende med dyret til slagteriet..
Og hvis slagteren, eller hvem der nu skal skyde dyret, ikke når det inden for de 24 timer, så skal man have lavet en ny, for ellers tager de ikke imod det på slagteriet..
Tak for den forklaring

Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 10:39
af Timber
K_Nielsen skrev:Timber skrev:
Du skal have en dyrlæge ud og kigge på de dyr der skal skydes.. Så skriver han en erklæring der gælder 24 timer, som du så skal sende med dyret til slagteriet..
Og hvis slagteren, eller hvem der nu skal skyde dyret, ikke når det inden for de 24 timer, så skal man have lavet en ny, for ellers tager de ikke imod det på slagteriet..
Tak for den forklaring

Det var så lidt.. Vi prøvede det ude på mit gamle arbejde at skytten blev forsinket, så vi skulle lave en ny erklæring.. Det var nok de nemmeste tjente kroner for dyrlægen den dag.. Han gik dog ud af bilen, trods alt...

Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 10:48
af Storlingevej
Kære Forum
Jeg er så en af dem der selv afliver mine kvier på marken - men den artikel der henvises til fra TV2 er noget fordrejet, og tydeligt skrevet af en der ikke helt ved hvordan det foregår.
Det foregår sådan her:
1. Dato og klokkeslæt aftales med slagteriet for indlevering af dyr der skydes på marken.
2. Dyrlæge kommer ud og foretager et levende syn af de dyr der skal slagtes mindre end 24 timer før aflivningen finder sted - han udfylder et attest pr dyr der skal afleveres til slagteriet, da de ellers ikke må modtage kødet - på attesten påføres klokkeslæt for aflivningen.
3. Jeg er forpligtet til som ejer af et CHR nummer (lovpligtig hvis du vil holde dyr, alle dyr er registreret med øremærker), årligt inden slagtning at indberette hvis dyrene har modtaget medicin eller andet inden slagtning - det sammenholde med den attest i pkt. 2 - dette skal også være på plads før slagteriet må modtage dyret.
4. Hos os skydes dyrene i en fangfold mens de spiser - og reaktionerne fra de andre dyr er at de gipper lidt over knaldet fra riflen (boltpitolen er lydløs), men spiser videre - det at dyret falder til jorden men bliver liggende tager de sig ikke meget af.
5. Efter dyrene er bedøvet af skud i hovedet (riffel eller boltpistol), sker aflivningen først når dyret afblødes efterfølgende.
6. Det er et krav at jeg kan være på slagteriet mindre end en time efter de er aflivet
Hovedskud anvende altid, for at minimere kød ødelæggelsen, og der er stor forskel på aflivning hjemme i folden, eller i et fanggitter, og til at skyde undluppende dyr der er til fare for andre - her kan krydsskyning af dyret nemt forekomme. Og her er der meget strenge regler for hvordan dyret skal håndteres bagefter, da du ikke kan aflevere det til slagteriet, grundet det manglende "levende syn" af dyrlæge - og tit vil et sådan dyr være stresset, at det kun er til fars.
Anvendes boltpistol bruges de røde patroner til kvæg (de er de kraftigeste) - om en salonriffel kan bruges ved jeg ikke - jeg bruger mit gamle Garand gevær i kaliber 30.06, da jeg har brug for korn/kærv når der skydes på klodshold.
Kvæg bedøves ved at skyde i krydset der dannes af to linier imellem "venstre hornudløb højre øje / højre hornudløb venstre øje" - og du har ikke meget mere end stor femkrone at gøre det på - så skulle du uheldigvis ramme lidt ved siden af har en 30.06 mere chock effekt end en .22.
Vi afliver kvæget hjemme af etiske årsager og fordi det kan være en voldsom håndtering at skulle læsse/aflæsse kvæget og de typisk står i en stald på slagteriet i et døgns tid for at afstresse.
Peter
Re: Nu bliver markslagtninger måske også snart forbudt ...
: 14. maj 2017, 10:52
af Hedegaard
Hvad der er det mest hensigtsmæssige at benytte ved en markslagtning/nødslagtning har jeg desværre ikke de mest opdaterede oplysninger om, men jeg kan ikke lade være med at tænke på hvad de to slagtere i min gamle hjemby brugte:
Den gamle slagter brugte altid en 7.92 mauser (som han havde lånt at værnemagten) og ikke kun til nødslagtninger; selv om slagteren lå inde i byen, kunne man til tider høre et gigantisk brag ovre fra slagteren. Hvis dyret ikke var til at komme i nærheden af, kom mauseren frem. Patroner er dyre men ikke lige så dyre som en sygemelding.
Den nye slagter foretrak en 30-06 og han beskrev på et tidspunkt, at jo, boltpistolen blev flittig brugt, men at var han det mindste i tvivl/var dyret meget uroligt, ja så kom 30-06'eren frem.
Til markslagtninger havde både 7.92 og 30-06 den åbenlyse fordel, at slagteren ikke behøvede at komme helt tæt på, og dermed evt. ophidse dyret mere end godt var.