Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Stedet hvor du deler dine opskrifter med os andre.
Besvar
Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 897
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 322 times
Been thanked: 173 times

Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Wildlife » 20. okt 2017, 22:55

Jeg fik lyst til at prøve at bage noget andet end bare grovboller og andet sjovt.


Så da jeg alligevel vågnede 06:09 i morges kunne jeg jo stå op og prøve at bage rundstykker, så det blev til en gang håndværkere.

Jeg brugte:
ca. 600 gram manitoba hvedemel
40 gram gær
10 gram salt
30 gram hvedesurdej
15 gram bageenzymer
ca. 3,5 dl vand.

De tøre ting røres sammen i en skål, gæret opløses i vandet, det hele blandes i røremaskine på lav hastighed i 15 minutter.

Tages ud, formes til en stor bolle, hviler derefter 15 minutter på bordet.

Formes til 12 små boller der dyppes i vand og derefter i blå birkes (eller lyse hvis man har sådanne tendenser) inden de sættes på bageplade.

De hævede herefter en halv time i ovnen ved 40 grader (min ovn har sådan et fancy hæve-program fandt jeg ud af)

De hævede helt vildt!

Herefter satte jeg den over på "bag brød med damp" og 200 grader, og lod dem stå mens den fik temperaturen op.

Efter 33 minutter kom de ud og de var rigtig lækre og bragte lykke ved morgenbordet.

De var godt sprøde og med en god skorpe og luftige og bløde indvendigt, ikke helt som vi kender det fra bagerens luftige håndværkere, men der må være en anden opskrift med lidt mælk og smør jeg skal afprøve på søndag.

P.S. Det her efterårsferie er farligt!
Vedhæftede filer
2017-10-20 09.36.52.jpg
2017-10-20 09.05.16.jpg
2017-10-20 08.29.25.jpg
2017-10-20 07.59.56.jpg
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

Brugeravatar
Raptor357
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 4375
Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
Interesser: At skyde og ramme
Geografisk sted: Stor Kbh
Has thanked: 88 times
Been thanked: 269 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Raptor357 » 21. okt 2017, 00:15

Det ser umiddelbart ud til at ligne mad, modsat den hule sprøde skorpe bageren sælger.
:thumbup:
Hvilke æltemaskine bruger du ?
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs

Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 897
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 322 times
Been thanked: 173 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Wildlife » 21. okt 2017, 10:21

Raptor357 skrev:Det ser umiddelbart ud til at ligne mad, modsat den hule sprøde skorpe bageren sælger.
:thumbup:
Hvilke æltemaskine bruger du ?
En eller anden gammel Bosch MUM af en art, den trænger til uskiftning da den er revnet flere steder og slår og vrider sig, men så længe den ælter kan jeg ikke rigtigt få mig selv til at bruge flere tusinde på en ny :)

Denne her kostede vist en tusse for 10 år siden eller noget i den stil.
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

Brugeravatar
Raptor357
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 4375
Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
Interesser: At skyde og ramme
Geografisk sted: Stor Kbh
Has thanked: 88 times
Been thanked: 269 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Raptor357 » 22. okt 2017, 01:10

Fantastisk, jeg startede med en bosch af en afart, den fik jeg aldrig til at ælte noget somhelst, se på en bjørn teddy, og hold dig fra kenwood som ellers kan alt som man forventer den kan med undtagelse af at ælte og være lydsvag. :biggrin: :wall: :biggrin:
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs

JRexA
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 4700
Tilmeldt: 5. jan 2007, 18:58
Interesser: Våben, Pistolskydning, Jagt
Geografisk sted: Nuuk, Grønland
Has thanked: 187 times
Been thanked: 464 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af JRexA » 22. okt 2017, 01:35

Jeg gav eks'en en Ballerup Master Mixer (Nu Ankarsrum AKM 6220)

Ælte, det kan den, til den helt store guldmedalje, og lidt til.
Den havde udtag til kødhakker og Blender, men vi havde kun kødhakkeren, som aldrig blev brugt.
Lydsvag, DET var den bestemt IKKE. Men det hjalp, at stille den på en tyk dækkeserviet, af filt.

Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.

https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/

Jeg har den desværre ikke mere. (Men ok, bager også kun, yderst sjældent)
Skyttehilsen fra Nuuk, Grønland
Jesper Rex

Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 897
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 322 times
Been thanked: 173 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Wildlife » 22. okt 2017, 09:40

JRexA skrev: Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.

https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/
Jeg ved ikke helt hvor meget jeg tør tro på en side som tjener penge på at jeg klikker mig videre og køber en maskine et sted ;-)

Indtil videre virker min støjende, knirkende og knagende Bosch endnu :)

Den har ihvertfald lige lavet endnu en røvfuld rundstykker, hvor der er kommet 10 gram ekstra gær i, en smule mere mel, lidt mere salg og så også lige 20 gram smør.

Så må jeg se om hvordan det arter sig. De hæver pænt ser det ud til og skal bages om 20 minutter.
Vedhæftede filer
2017-10-22 09.43.11.jpg
2017-10-22 09.26.15.jpg
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

Brugeravatar
ESAF
This member is
This member is
Indlæg: 285
Tilmeldt: 3. okt 2016, 12:27
Interesser: Våben, Grønland
Geografisk sted: Nordjylland
Has thanked: 80 times
Been thanked: 77 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af ESAF » 22. okt 2017, 09:42

JRexA skrev:Jeg gav eks'en en Ballerup Master Mixer (Nu Ankarsrum AKM 6220)

Ælte, det kan den, til den helt store guldmedalje, og lidt til.
Den havde udtag til kødhakker og Blender, men vi havde kun kødhakkeren, som aldrig blev brugt.
Lydsvag, DET var den bestemt IKKE. Men det hjalp, at stille den på en tyk dækkeserviet, af filt.

Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.

https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/

Jeg har den desværre ikke mere. (Men ok, bager også kun, yderst sjældent)
Jeg har selv en ældre Master mixer, en af de gamle, ovale.
Jeg kan kun tilslutte mig til fulde. Det er en god stor kødhakker man sætter på den og maskinen er praktisk taget uopslidelig.
Jeg har engang hakket 70 kg svinefars på den efterfulgt af 35 kg moskus. Den blev end ikke håndlun!
Isumaluttut issiaviisa ataat orsorlugit isumagissisarput

Brugeravatar
Raptor357
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 4375
Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
Interesser: At skyde og ramme
Geografisk sted: Stor Kbh
Has thanked: 88 times
Been thanked: 269 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Raptor357 » 22. okt 2017, 09:59

Ballerup mastermixer er en gude maskine, mine forældre havde en som blev slidt op. Jeg kan ikke lige huske hvorfor jeg hoppede på bjørnen, men jeg mener det var rugbrødsdej. Noget mastermixeren ikke skulle være for god til. Klistret dej. Men jeg husker nu at der blev bagt massere af rugbrød i min barndom.
Bjørn mod mastermixer er nok en smags sag. det er to meget forskellige arbejdsprincipper hvor bjørnen mest er som en tvangs blander og mastermixeren kræver at indholdet i skålen samarbejder.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs

Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 897
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 322 times
Been thanked: 173 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Wildlife » 22. okt 2017, 11:26

Nå, det blev de ikke ringere af :)
Vedhæftede filer
IMG_20171022_104411.jpg
IMG_20171022_103410.jpg
IMG_20171022_103337.jpg
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

JRexA
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 4700
Tilmeldt: 5. jan 2007, 18:58
Interesser: Våben, Pistolskydning, Jagt
Geografisk sted: Nuuk, Grønland
Has thanked: 187 times
Been thanked: 464 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af JRexA » 22. okt 2017, 14:14

Raptor357 skrev:Ballerup mastermixer er en gude maskine, mine forældre havde en som blev slidt op. Jeg kan ikke lige huske hvorfor jeg hoppede på bjørnen, men jeg mener det var rugbrødsdej. Noget mastermixeren ikke skulle være for god til. Klistret dej. Men jeg husker nu at der blev bagt massere af rugbrød i min barndom.
Bjørn mod mastermixer er nok en smags sag. det er to meget forskellige arbejdsprincipper hvor bjørnen mest er som en tvangs blander og mastermixeren kræver at indholdet i skålen samarbejder.
Jeg vil nu mene, at med sin dejskraber, så er Master'en ret god, til at tvinge dejen, til at samarbejde.

Men nu er Bjørnen jo en "civiliseret" industrimaskine, så den er SUPER, til det, den er lavet til, og holder sikkert evigt.
Skyttehilsen fra Nuuk, Grønland
Jesper Rex

Brugeravatar
Raptor357
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 4375
Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
Interesser: At skyde og ramme
Geografisk sted: Stor Kbh
Has thanked: 88 times
Been thanked: 269 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Raptor357 » 22. okt 2017, 18:46

Problemet med master mixeren som jeg lige husker det er dels iblanding af mel med dejkrog monteret, pludselig sker der intet fordi at æltningen beror på friktion og det kan lidt mel hurtigt få sat en stopper for. Og så er der den med rugbrødet hvor dejskraberen virker fint men rullen har sine udfordringer. Og så kommer det i midten af skålen aldrig i nærheden af et røre redskab.
Mastermixeren mangler et piskeris hvis man skal piske noget.
dog skulle kødhakker til mastermixeren være super, et punkt hvor teddy ikke er helt overbevisende ifølge min kilde.
Har mastermixeren blender og det er noget man bruger, så ville jeg tage mastermixeren.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs

Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 897
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 322 times
Been thanked: 173 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Wildlife » 28. dec 2017, 06:42

Mit problem med røremaskinen løste sig selv, jeg fik en Kenwood Chef XL i julegave af svigerforældrene :)
Satser på at den ikke er helt håbløs

Den tester jeg om lidt :)
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 897
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 322 times
Been thanked: 173 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Wildlife » 7. jan 2018, 09:28

Den nye røremaskine er godkendt. Og det er dagens rundstykker også. Gav dem 220 grader og 28 minutter inkl temperaturstigningen fra hæveprogram.

Det ser ud til at give en endnu sprødere skorpe :)
Vedhæftede filer
IMG_20180107_092559.jpg
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

PSindrup
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2037
Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
Interesser: Lerdueskydning, salonrifler mm
Geografisk sted: Stenlille, midtsjælland
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 146 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af PSindrup » 7. jan 2018, 11:54

Ser flot ud!

Er det også birkes af egen alv/høst?

Peter
Våben hører til på jagten, på skydebanen og i våbenskabet.

Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 897
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 322 times
Been thanked: 173 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Wildlife » 7. jan 2018, 18:10

PSindrup skrev:Ser flot ud!

Er det også birkes af egen alv/høst?
Nej, det kan jeg desværre ikke prale af :)

De er vist fra grillbutikken.dk
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 4796
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 188 times
Been thanked: 642 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Langenge » 7. jan 2018, 18:15

Wildlife skrev:
PSindrup skrev:Ser flot ud!

Er det også birkes af egen alv/høst?
Nej, det kan jeg desværre ikke prale af :)

De er vist fra grillbutikken.dk
Men dejligt at se, at du kommer rundhåndede mængder af mørk birkes på :thumbup:
Det var der en del, der kunne lære af.....
Ser rigtigt godt ud. Ligner næsten min kones rundstykker, som efter min mening også er perfekte :smile:
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 897
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 322 times
Been thanked: 173 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af Wildlife » 7. jan 2018, 18:55

Langenge skrev: Men dejligt at se, at du kommer rundhåndede mængder af mørk birkes på :thumbup:
Det var der en del, der kunne lære af.....
Ser rigtigt godt ud. Ligner næsten min kones rundstykker, som efter min mening også er perfekte :smile:
Det gælder jo om at få så mange birkes på som muligt, de er jo små når jeg dypper dem i vand og birkes, så de spreder sig jo en del når de hæver.

Her i huset går kæresten også efter dem med flest birkes på ved morgenbordet ;)
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

FrederikF
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 852
Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
Interesser: Våben, ammunition, jagt
Geografisk sted: Gentofte
Has thanked: 75 times
Been thanked: 143 times

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

Indlæg af FrederikF » 7. jan 2018, 19:48

A propos æltning.
Vil man sikre sig et perfekt resultat (gluten og de korrekte strenge kan være lidt tricky).
Når ingredienserne er rørt sammen med løs hånd og der er hævet en halv times tid, så hældes dejen over i en flad firkantet skål så den ligger i måske 5 cm højde. Fugtigt klæde over. Nu folder du dejen hjørne til hjørne måske hvert kvarter i en times tid - svarer til en perfekt æltning. Vær forsigtig når du former bollerne, du må ikke ødelægge de lange glutenstrenge du nu har, du skal nærmest stikke bollerne ud med en våd dejskraber, sørg forat den overflade der var i skålen bliver overfladen på bollen og nærmest pakker den helt ind.
Det bliver perfekt :))

Besvar