Første forsøg på røget kylling:

Stedet hvor du deler dine opskrifter med os andre.
Besvar
Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17306
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1554 times

Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Refraktorius » 22. maj 2019, 22:32

En lille vissen industrikylling blev gnedet med masser af salt og lå i køleskab natten over.
Om morgenen skyllede jeg den og lod den ligge at tørre på en tallerken i køleskabet.
Klokken ca. 13 pakkede jeg min “cigar” (5x5 cm trådnetskanal med drejespåner af bøg, tændte den ene ende og lagde den i kuglegrillen sammen med kylle.
7C48E867-F9C5-45BA-8238-5946792833B6.jpeg
Det tog tre timer at ryge cigaren med spjældet på sned.
A7951FDF-D063-4FBD-96BF-8A106E232178.jpeg
Så tændte jeg nogle kul, og grillede kræet indirekte til 70 °

... det her var hvad jeg nåede at fotografere:
7E9CC292-038D-4650-B88A-43523828E02D.jpeg
Den smagte fremragende.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
Langenge
This member is
This member is
Indlæg: 5691
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 166 times
Been thanked: 647 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Langenge » 22. maj 2019, 22:38

Hvor lang tid grillede du?
Altså jeg mener kort og varmt eller lang tid og lunt?

Edit: og hvor varmt var det i grillen da du røg den?
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17306
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1554 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Refraktorius » 23. maj 2019, 06:10

Langenge skrev:
22. maj 2019, 22:38
Hvor lang tid grillede du?
Altså jeg mener kort og varmt eller lang tid og lunt?

Edit: og hvor varmt var det i grillen da du røg den?
Det havde temmeligt meget karakter af “proof of concept” med deraf følgende mangelfuld forsøgsprotokol.

Jeg smider et termometer i grillen næste gang, men ydersiden var ikke føleligt (målt med pegefinger, højre, MK I A1) varmere end omgivelserne.

Det tog lidt mindre end en time at grille kræet. Kylling bliver nemt tørt, så jeg fyldte kulskålene 2/3 og grillede efter dens kernetemperatur. (For en lille kylling må det være “langt og lunt”)
Efter at have tilbragt ret lang tid med at være lunken, vil jeg gerne være sikker på, at den er varmet igennem.
Der er et godt potentiale for mikrobiologisk roulette i processen.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
Kleth
This member is
This member is
Indlæg: 4714
Tilmeldt: 27. mar 2013, 15:20
Interesser: Jage,Skyde,Ammo&Historie
Geografisk sted: Nordsjælland
Has thanked: 835 times
Been thanked: 555 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Kleth » 23. maj 2019, 08:06

Er det tre briketter til at tænde spånerne, der ligger i starten af trådnetskanalen?
Briketter giver nogen baggrundsvarme, så i det fald bliver det nok mellem-varm røgning :smile:

Årstiden er ellers god til koldrøgning, når det bliver koldt om natten; men koldrøgning er IMHO kun en fordel til madvarer der ikke skal tilberedes efterfølgende f.eks. bukkekølle, mandler og fisk da en del af røgstofferne bliver flygtige igen ved allerede 25-40C.
Maxim #68: “Negotiating from a position of strength does not mean you shouldn’t also negotiate from a position near the exits.”

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17306
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1554 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Refraktorius » 23. maj 2019, 21:45

Jeg tænder spånerne direkte ved simpelthen at prikke hul gennem spånerne og “sætte ild i hullet”.

Det er sådan lidt “finsk kævlefakkel-princip”. Jeg havde problemer med at få det startet pålideligt da jeg begyndte at lege med det, men det her virker.

Der var en her på NVF (tror jeg) der på et tidspunkt postede billeder af en meget fin trådnetslabyrint til formålet. Den var fiks, kompakt, lækker at se på... og havde vist problemer med, at gløden indimellem tog en smutvej og tændte det hele.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17306
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1554 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Refraktorius » 23. maj 2019, 21:47

Ild i hullet.
image.jpg

Ilden er pustet ud og røgen er startet.
image.jpg

Og så gløder den derudaf. Hvis den får ekstra luft af vinden, så slår den nogen gange ud i åben flamme.
Det har den ikke gjort inde i grillen.
1125EF07-644D-49D2-ABB3-695D7EAC84E3.jpeg
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17306
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1554 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Refraktorius » 25. maj 2019, 17:04

Så er der et par kyller mere i røgeriet.

Desværre blev en af mine lænders nedfaldsfrugter så distraheret af, at der ikke var anstændigt bland-selv-slik da hun var på rov i går, at hun ikke fik kyllerne med hjem. Så de er kun blevet saltet en times tid.

Temperaturen i i grillen er målt til 32-33° og temperaturen udenfor er ca. 22°.

Jeg prøvede at presse smuldet godt sammen, og det nægtede at holde sig glødende. Løst pakket smuld virker fint.
Vedhæftede filer
C0868643-6333-43AF-A6A1-3255C3125A97.jpeg
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
Langenge
This member is
This member is
Indlæg: 5691
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 166 times
Been thanked: 647 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Langenge » 25. maj 2019, 17:37

Hmmmmmmmm. Det må jeg hellere prøve, det der :smile:

(Er vi gået ned på antallet af smileys her på forum? Der var engang sådan en spisesmiley, men den kan jeg ikke finde mere)
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17306
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1554 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Refraktorius » 24. nov 2019, 19:16

Det er ved at være rutine:
Vedhæftede filer
E9395D54-9D41-488F-8B41-DC541ACA2394.jpeg
E9395D54-9D41-488F-8B41-DC541ACA2394.jpeg (34.86 KiB) Vist 965 gange
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
Raptor357
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 5272
Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
Interesser: At skyde og ramme
Geografisk sted: Stor Kbh
Has thanked: 118 times
Been thanked: 383 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Raptor357 » 24. nov 2019, 21:01

Din cigar, hvilket metal er den af ?
Og hvis man vil kopiere er der nogle almindeligt forekommende materialer man skal holde fingrene fra?
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17306
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1554 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Refraktorius » 24. nov 2019, 21:05

Det er en eller anden form for rustfast stål (klunset fra metalaffaldet).

Jeg ville klart holde mig fra lakerede og forzinkede ting.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

C-X
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 6811
Tilmeldt: 29. jun 2013, 00:59
Interesser: Jagt med hund, kniv og gevær.
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 441 times
Been thanked: 1146 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af C-X » 24. nov 2019, 21:16

Hvis man nu ikke har udstyret til røgning, så kan man opnå lidt af samme smag, med almindelig kuglegrill med rotisseri, ved at lægge en stump eg eller frugttræ (alt efter ønske om smag) ovenpå kullene. Herved bliver kyllerylle både grillet og røget samtidig.

Det virker også til større fisk, såsom ørreder, man gerne vil give lidt røg oveni, for smagen. De kan så bare ligge på risten, ved indirekte varme.

Så gem noget træ, næste gang havens træer skal beskæres.
V: People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 17306
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 228 times
Been thanked: 1554 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Refraktorius » 25. nov 2019, 21:37

Jeg har en pose 1*1*10 cm pinde liggende til netop det formål.
Jeg synes det virker endnu bedre, hvis de får lov til at ligge et par timer i vand før brug.
Så bliver røgudviklingen strukket ud.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
Wildlife
This member is
This member is
Indlæg: 1199
Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
Geografisk sted: Skanderborg
Has thanked: 322 times
Been thanked: 211 times

Re: Første forsøg på røget kylling:

Indlæg af Wildlife » 12. dec 2019, 12:52

Det minder mig sådan om...
Vedhæftede filer
Medium+rare+chicken_d14372_6518710.jpg
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."

Besvar