Råstegte jordskokker

Stedet hvor du deler dine opskrifter med os andre.
Besvar
Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 21720
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 465 times
Been thanked: 2368 times

Råstegte jordskokker

Indlæg af Refraktorius » 25. mar 2010, 21:53

Frosten er gået af jorden, og man kan liiige nå at smovse lidt inde de spirer.

Skræl dem, skær dem i skiver og steg dem i masser af smør ved middelhøj varme indtil de begynder at blive brune. Så drysser man dem med groft havsalt, og giver dem lidt mere varme.
De er perfekte som tilbehør til de fleste retter.
skok (Small).jpg
skok (Small).jpg (45.9 KiB) Vist 2207 gange
Det er vigtigt at de ligger i et enkelt lag på panden og man lader være med at pille for meget ved dem undervejs, for så bliver de til en smattet masse i stedet for fine stegte sprøde skiver.


Jordskok smager også godt rå i salater, og de er utroligt nemme at dyrke.
:mrgreen:
















Det lyder så enkelt, der må være noget galt et sted?

Det er der også, "det" hedder "inulin", og er jordskokkens måde at lagre næring. Kartofler gemmer næring som stivelse, skokker gør det som lange glucosekæder. Problemet med inulin er, at det er guf for de tarmbakterier der laver methan og kuldioxid, og al den gas der dannes i tarmen skal jo ud et sted. Har man smovset i overdreven grad, kan man med andre ord forvente noget, der må beskrives som "anale detonationer".

Allerede i 1621 havde gartneren John Goodyer luret dem:
which way soever they be dressed and eaten, they stir and cause a filthy loathsome stinking wind within the body, thereby causing the belly to be pained and tormented, and are a meat more fit for swine than men.

Jeg synes personligt at smagen er en smule fjærten værd.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
Tuba
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 242
Tilmeldt: 22. mar 2008, 23:25
Interesser: Målskydning: Pistol, revolver.
Geografisk sted: Søllerød
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Re: Råstegte jordskokker

Indlæg af Tuba » 26. mar 2010, 12:03

De kan også med fordel vendes i olie eller andet fedstof og så, igen i ét lag, lægges i en bradepande i ovnen ved ca. 200C (180C varmluft) i ca. 20 minutter. Hvis man snitter dem helt tyndt og sparer lidt på fedtstoffet bliver de til chips - en eller anden gang skal jeg prøve at friturestege dem, bare fordi...

Til folk der spiser efter en GI-bestemt kostplan er det et fint alternativ til kartofler eller lignende til en god bøf, og til alle os der ikke spiser efter sådan en er de også gode sammen med et stykke stegt ko.

Edit: De rigtige tider og temperaturer denne gang...
We're sysadmins, to us, data is protocol overhead.

Besvar