Røgning af Paaskeaal (nu med ovn)

Stedet hvor du deler dine opskrifter med os andre.
Besvar
Brugeravatar
Frank P
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 646
Tilmeldt: 3. nov 2006, 12:03
Geografisk sted: København
Has thanked: 37 times
Been thanked: 70 times

Røgning af Paaskeaal (nu med ovn)

Indlæg af Frank P » 26. mar 2010, 07:44

Traditionen tro gemmer jeg altid de sidste rygeål fra året før til Paaske. Med en lille fanfare hives de op af fryserens dyb til optøning.
Når de er optøet, renses og skylles de, hvorefter de nedsænkes i en saltopløsning i forholdet 1:10 (cirka). Der får de lov til at ligge en små 5 timer afhængig af mængde og størrelse. Husk det skal være en beholder af plastik.
Fjerner de sidste reste af slimlaget fra ålens skin. Aftørres, spiddes og ophænges til tørring.


Ovnen optændes med bøgebrænde, et gasblus kan osse bruges. Temperaturen skal op på lidt over 100grader. Ålen har en bakterie i kødet er slås ihjel ved denne temp.


Ålene hænges ind ved denne temp. i ca. 20 min. Derefter smides der bøgesmuld på bålet i ovnen. Nu skal temperaturen langsomt ned på ca. 60 grader i ca. 3 timer. Temperaturen skal styres temmelig nøjagtigt med hhv. blæser, små stykker brænde og smuld. Tryk bag nakken på en ål, skal føles ligsom en medium bøf. Ålene må ikke begynde at svede ålefedt. Husk at skylle røgen ned med en håndfuld pils.
Vedhæftede filer
001.JPG
001.JPG (22.41 KiB) Vist 3213 gange
002.JPG
002.JPG (32.52 KiB) Vist 3215 gange
003.JPG
003.JPG (29.72 KiB) Vist 3215 gange
Senest rettet af Frank P 28. mar 2010, 21:05, rettet i alt 1 gang.
Frihed er lig med menneskelig autenticitet

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 21723
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 467 times
Been thanked: 2372 times

Re: Røgning af Paaskeaal

Indlæg af Refraktorius » 26. mar 2010, 09:19

Namme!

Kunne du evt lokkes til at præsentere din røgeovn i detaljer (måske i en separat tråd).
Er den kommerciel eller hjemmebygget?
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Brugeravatar
XaVieR
Banned
Banned
Indlæg: 1597
Tilmeldt: 23. dec 2007, 17:37
Interesser: Alt mulig..
Geografisk sted: Ringkøbing området.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Røgning af Paaskeaal

Indlæg af XaVieR » 26. mar 2010, 09:32

oooohm noom nom nom nom..

Røget ål :eating: :rock:
Det burde være hver mands ret og kunne finde ud a at røge ..
Rigtige mænd går i Waders
Står der SAUER på blokken, er riflen på toppen

Brugeravatar
Raven
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 952
Tilmeldt: 9. jul 2006, 20:52
Interesser: Jagt, genladning
Geografisk sted: Jammerbugten
Has thanked: 8 times
Been thanked: 6 times

Re: Røgning af Paaskeaal

Indlæg af Raven » 26. mar 2010, 09:41

Refraktorius skrev:Namme!

Kunne du evt lokkes til at præsentere din røgeovn i detaljer (måske i en separat tråd).
Er den kommerciel eller hjemmebygget?
Haha jeg synes det var bedre vi kom ned og så ovnen ved selvsyn og fik smagt på de stakkels røgede ål :razz:
Nu forhenværende medlem af Danmarks Jægerforbund. Indtil de bekendte kulør ift. kommende naturnationalparker!!

Mvh.
Jesper Hansen

Brugeravatar
Frank P
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 646
Tilmeldt: 3. nov 2006, 12:03
Geografisk sted: København
Has thanked: 37 times
Been thanked: 70 times

Re: Røgning af Paaskeaal

Indlæg af Frank P » 26. mar 2010, 09:43

Refraktorius skrev:Namme!

Kunne du evt lokkes til at præsentere din røgeovn i detaljer (måske i en separat tråd).
Er den kommerciel eller hjemmebygget?
Jada, den står i mit sommerhus nede ved Roskilde Fjord. Skal derned i påsken, starter en ny tråd med min ovn, som er bygget af en lokal smed på Roskilde-egnen.
Frihed er lig med menneskelig autenticitet

Brugeravatar
Frank P
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 646
Tilmeldt: 3. nov 2006, 12:03
Geografisk sted: København
Has thanked: 37 times
Been thanked: 70 times

Re: Røgning af Paaskeaal

Indlæg af Frank P » 28. mar 2010, 20:59

Ja, så har jeg været på landet, taget lidt billeder af min røgeovn. Som er 3 meter høj, med skorsten. Har 3 låger, samt et par spjæld. Isoleringen er granuleret sten (hvadfand.. er det nu det hedder?) købt i en pejsebutik, skal skiftes i år. Jeg har især varmerøget i ovnen, men har osse koldrøget, bla. svin, fisk, vildt (kølle seffølgelig) og hjemmelavet pølser. Røgudvikling er en videnskab for sig selv, ikke alt lykkes, men jeg har fundet et par links bla. til denne fikse sag: http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic ... 5&p=138583
Vedhæftede filer
280310 014.JPG
280310 014.JPG (62.28 KiB) Vist 3047 gange
280310 017.JPG
280310 017.JPG (65.71 KiB) Vist 3047 gange
280310 021.JPG
280310 021.JPG (70.26 KiB) Vist 3047 gange
280310 013.JPG
280310 013.JPG (61.25 KiB) Vist 3046 gange
Frihed er lig med menneskelig autenticitet

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 21723
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 467 times
Been thanked: 2372 times

Re: Røgning af Paaskeaal

Indlæg af Refraktorius » 28. mar 2010, 21:05

Tak for billederne (det er et ordentligt bæst!)


Pladen hedder formodentlig "Skamolex" (et absolut genialt produkt, men det er porøst, så jeg tror pladerne dør hurtigt, hvis de er fugtige, når frosten kommer)
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

Besvar