Hakkebøf
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Hakkebøf
Det her indlæg hører måske til i den lidt platte kategori, men jeg prøver nu alligevel..
Først tager man en fin okse som man afliver og deler i to og hænger op i et kølerum.
Når den har hængt 12 dage triller man den ind i slagterrummet og begynder at dele den i mindre stykker (den var alligevel for stor at fryse i et stykke)
Når alle de gode stege og bøffer er skåret fra, så er der "lidt rester" tilbage som blev til ca 100 kg hakket oksekød med maks 6% fedt.
Da vi ikke havde en pande der var stor nok til at lave det som en bøf, valgte vi at lave nogle mindre hakkebøffer af det friskhakkede kød.
De skulle have 5-10 minutter på hver side, til de havde den rette konsistens og blev så serveret med kartofler, sauce (opbagt sovs på panden) og bløde løg.
Hvis man ønsker en enklere og hurtigere tilbedredning kan man i stedet for at opdrætte kødet/kende nogen der opdrætter kødet selv, eventuelt købe det hos sin lokale dagligvarepusher.
Nu er der ihvertfald kød i fryseren til det næste års tid
Først tager man en fin okse som man afliver og deler i to og hænger op i et kølerum.
Når den har hængt 12 dage triller man den ind i slagterrummet og begynder at dele den i mindre stykker (den var alligevel for stor at fryse i et stykke)
Når alle de gode stege og bøffer er skåret fra, så er der "lidt rester" tilbage som blev til ca 100 kg hakket oksekød med maks 6% fedt.
Da vi ikke havde en pande der var stor nok til at lave det som en bøf, valgte vi at lave nogle mindre hakkebøffer af det friskhakkede kød.
De skulle have 5-10 minutter på hver side, til de havde den rette konsistens og blev så serveret med kartofler, sauce (opbagt sovs på panden) og bløde løg.
Hvis man ønsker en enklere og hurtigere tilbedredning kan man i stedet for at opdrætte kødet/kende nogen der opdrætter kødet selv, eventuelt købe det hos sin lokale dagligvarepusher.
Nu er der ihvertfald kød i fryseren til det næste års tid
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Caspian1911
- Moderator
- Indlæg: 4081
- Tilmeldt: 1. nov 2006, 16:59
- Interesser: IPSC, gamle danske våben
- Geografisk sted: Djursland
- Has thanked: 565 times
- Been thanked: 369 times
Re: Hakkebøf
Vi lader den blive hængende, så ignoranterne kan lære hvor hakkekødet kommer fra
I øvrigt en klassisk ret, så naturligvis skal den være her. Jeg vil sætte pris på en beskrivelse af din opbagte sovs, da det kan hjælpe mangen en ungersvend, som ved et uheld er flyttet hjemmefra.
I øvrigt en klassisk ret, så naturligvis skal den være her. Jeg vil sætte pris på en beskrivelse af din opbagte sovs, da det kan hjælpe mangen en ungersvend, som ved et uheld er flyttet hjemmefra.
As I hurtled through space, one thought kept crossing my mind - every part of this rocket was supplied by the lowest bidder.
~ John Glenn, RIP
~ John Glenn, RIP
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Hakkebøf
Når bøfferne er taget af panden, så lige lidt ekstra fedtstof på, lad det smelte og pisk lidt mel ud i fedtet og tilsæt kartoffelvand under kraftig omrøring af saucen.Caspian1911 skrev:Jeg vil sætte pris på en beskrivelse af din opbagte sovs, da det kan hjælpe mangen en ungersvend, som ved et uheld er flyttet hjemmefra.
Tilsæt væde indtil konsistensen er passende.
Smag evt til med salt og peber.
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Frank P
- Gold Member
- Indlæg: 646
- Tilmeldt: 3. nov 2006, 12:03
- Geografisk sted: København
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 70 times
Re: Hakkebøf
Endnu bedre er det man laver en jævning i gryde ved siden af, lidt smør, lidt mel (lad det blive lidt brunt/duften skal nærmest være nøddeagtig), lidt fond - en såkaldt ROUX - lad det koge ind og ned og smid det på panden når bøfferne er taget af...Wildlife skrev:Når bøfferne er taget af panden, så lige lidt ekstra fedtstof på, lad det smelte og pisk lidt mel ud i fedtet og tilsæt kartoffelvand under kraftig omrøring af saucen.Caspian1911 skrev:Jeg vil sætte pris på en beskrivelse af din opbagte sovs, da det kan hjælpe mangen en ungersvend, som ved et uheld er flyttet hjemmefra.
Tilsæt væde indtil konsistensen er passende.
Smag evt til med salt og peber.
Frihed er lig med menneskelig autenticitet
- XaVieR
- Banned
- Indlæg: 1597
- Tilmeldt: 23. dec 2007, 17:37
- Interesser: Alt mulig..
- Geografisk sted: Ringkøbing området.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Re: Hakkebøf
Roux laves med olie..Frank P skrev:Endnu bedre er det man laver en jævning i gryde ved siden af, lidt smør, lidt mel (lad det blive lidt brunt/duften skal nærmest være nøddeagtig), lidt fond - en såkaldt ROUX - lad det koge ind og ned og smid det på panden når bøfferne er taget af...Wildlife skrev:Når bøfferne er taget af panden, så lige lidt ekstra fedtstof på, lad det smelte og pisk lidt mel ud i fedtet og tilsæt kartoffelvand under kraftig omrøring af saucen.Caspian1911 skrev:Jeg vil sætte pris på en beskrivelse af din opbagte sovs, da det kan hjælpe mangen en ungersvend, som ved et uheld er flyttet hjemmefra.
Tilsæt væde indtil konsistensen er passende.
Smag evt til med salt og peber.
og vil du ha at folk skal lave sådan noget.. så forklar dig bedre.. bla at det skal gøres for svag varme og at man skal røre konstant og passe på lortet ik brænder på , da smagen ellers bliver MEGA harsk istedet for at blive nøddeagtig..
mangler du inspiration på hvordan man laver feks louisiana swamp soup, så sig til.. så ska jeg forklare dig hvordan en roux fungere
Rigtige mænd går i Waders
Står der SAUER på blokken, er riflen på toppen
Står der SAUER på blokken, er riflen på toppen
- Frank P
- Gold Member
- Indlæg: 646
- Tilmeldt: 3. nov 2006, 12:03
- Geografisk sted: København
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 70 times
Re: Hakkebøf
...Og velkommen tilbage, X - der har været lidt stille i Fodertønder, er du færdig med at surmule? Og roux'en, ja i cajun cuisine bruges olie, men i fransk/italiensk bruges smør eller fx. andefedt...fra WikiXaVieR skrev:Roux laves med olie..Frank P skrev:Endnu bedre er det man laver en jævning i gryde ved siden af, lidt smør, lidt mel (lad det blive lidt brunt/duften skal nærmest være nøddeagtig), lidt fond - en såkaldt ROUX - lad det koge ind og ned og smid det på panden når bøfferne er taget af...Wildlife skrev:Når bøfferne er taget af panden, så lige lidt ekstra fedtstof på, lad det smelte og pisk lidt mel ud i fedtet og tilsæt kartoffelvand under kraftig omrøring af saucen.Caspian1911 skrev:Jeg vil sætte pris på en beskrivelse af din opbagte sovs, da det kan hjælpe mangen en ungersvend, som ved et uheld er flyttet hjemmefra.
Tilsæt væde indtil konsistensen er passende.
Smag evt til med salt og peber.
og vil du ha at folk skal lave sådan noget.. så forklar dig bedre.. bla at det skal gøres for svag varme og at man skal røre konstant og passe på lortet ik brænder på , da smagen ellers bliver MEGA harsk istedet for at blive nøddeagtig..
mangler du inspiration på hvordan man laver feks louisiana swamp soup, så sig til.. så ska jeg forklare dig hvordan en roux fungere
When used in Italian food, roux is traditionally equal parts of butter and flour. In Cajun cuisine, roux is almost always made with oil instead of butter and dark brown in color, which lends much richness of flavor albeit less thickening power. Hungarian cuisine uses lard (in its rendered form) or - more recently - vegetable oil instead of butter for the preparation of roux (which is called rántás in Hungarian).
Og ja tak lad sump-suppen flyde
Frihed er lig med menneskelig autenticitet
- XaVieR
- Banned
- Indlæg: 1597
- Tilmeldt: 23. dec 2007, 17:37
- Interesser: Alt mulig..
- Geografisk sted: Ringkøbing området.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Re: Hakkebøf
Frank P ..
man surmuler vel altid lidt
skal nok lige smide opskriften ind inden så længe.. har lige en hjerte ragu der skal overståes inden .. nom nom nom
EDIT... en roux brygget på smør bliver al for fed og ulækker i mine små smagsløg.. der er mange der godt kan li det.. men jeg bruger det ik selv.. min mave flipper helt ud hvis jeg laver mad der er så fed..
man surmuler vel altid lidt
skal nok lige smide opskriften ind inden så længe.. har lige en hjerte ragu der skal overståes inden .. nom nom nom
EDIT... en roux brygget på smør bliver al for fed og ulækker i mine små smagsløg.. der er mange der godt kan li det.. men jeg bruger det ik selv.. min mave flipper helt ud hvis jeg laver mad der er så fed..
Rigtige mænd går i Waders
Står der SAUER på blokken, er riflen på toppen
Står der SAUER på blokken, er riflen på toppen
-
- Bronze Member
- Indlæg: 118
- Tilmeldt: 13. jan 2011, 18:25
- Interesser: knive
- Geografisk sted: østjylland
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 32 times
Re: Hakkebøf
en roux er baseret på det afskummede fedt når man koger fond! en brun kalvesky giver en rødlig fedt på grund af indholdet af tomat, hvorimod fedtet fra lys kalvesky giver klar, gennemsigtigt fedt. fedtet røres med mel i forholdet 125 g. fedt til ca. 250 g. mel. for lys rouxs vedk. bages det i ovn ved ca. 110-120 grader og brun roux ved 140-150 grader. bagetiden er 1-1.5 time.
den færdige roux skal være porøs så den kan smuldres.
velbekomme!
et tip til pandesauce... hæld en kvart liter piske og 2 dråber kulør på panden og lad det simre i 4-5 min under omrøring,
så er der slet ikke brug for jævning.
den færdige roux skal være porøs så den kan smuldres.
velbekomme!
et tip til pandesauce... hæld en kvart liter piske og 2 dråber kulør på panden og lad det simre i 4-5 min under omrøring,
så er der slet ikke brug for jævning.
bliv lidt klog, læs en bog...
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Hakkebøf
Til gengæld skal man så løbe 8 km længere næste dag for at forbrænde flødenHakkedrengen skrev: et tip til pandesauce... hæld en kvart liter piske og 2 dråber kulør på panden og lad det simre i 4-5 min under omrøring,
så er der slet ikke brug for jævning.
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
-
- Bronze Member
- Indlæg: 118
- Tilmeldt: 13. jan 2011, 18:25
- Interesser: knive
- Geografisk sted: østjylland
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 32 times
Re: Hakkebøf
tjo... men husk alligevel på på at i dag kan være den sidste dag i resten af dit liv... så husk at være god ved dig selv på udvalgte tidspunkter
bliv lidt klog, læs en bog...