Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Stedet hvor du deler dine opskrifter med os andre.
Besvar
Brugeravatar
Freezion
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 404
Tilmeldt: 4. sep 2011, 22:58
Interesser: Jagt, natur & falkejagt
Geografisk sted: Denmark
Has thanked: 13 times
Been thanked: 22 times

Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Indlæg af Freezion » 23. sep 2013, 14:30

da efteråret og vinteren efterhånden nærmer sig hastigt syntes jeg at det var på tide at komme i gang med noget suppe, men som studerende er det ikke altid man har mange penge at gøre godt med (specielt ikke når man har en forkærlighed for specialøl/vare).
så i denne weekend valgte vi at gå 'russisk' og lave Borscht da det er snothamrende billigt, men alligevel velsmagende, næringsholdigt og mættende :razz:
det kan også laves med kød i, men vores dejlige veget syntes også hun ville være med, så det undladede vi at proppe i :biggrin:

Ingredienser:
3-4 store rødbeder
6-8 mellemstore gulerødder
2 mellemstore løg
8 mellemstore-store kartofler
1/2-2/3 hvidkålshoved
Tomatpúre
bouillon efter eget valg (grøntsags eller oksekøds anbefales)
madolie
(Creme fraiche)

Sådan gør du:
Skræl kartofler, løg, gulerødder og rødbeder og skærer den i mellemstore-små tern eller 2-3cm lange pinde og skærer hvidkålen i grove strimler; læg dem til side indtil videre.
tag en stor gryde og fyld vand i, lad det begynde at småkoge og tilsæt derefter din bouillon og vent til det koger.
mens du venter på at din bouillon koger varmer du en pande op med noget madolie i, når panden er varm nok hælder du løg og gulerødder i panden og steger dem til løgene er tæt på gennemsigtige (godt og vel indtil bouillonen koger)
når bouillonen koger tilsætter du dine rødbeder og lader dem koge i 2-3min. derefter tilsætter du kartofler, løg, gulerødder og hvidkål og fyld op med vand til der er 1-2cm vand over dine grøntsager og tilsæt derefter din tomatpúre i.
smag det hele til med noget salt og peber, man kan dog være uheldig at der skal meget salt i da der er meget stivelse og sukker der bliver kogt ud af grøntsagerne.

kog det hele indtil kartoflerne og rødbederne har fået nok og sever i en dyb tallerken.
tilbage står man så med en dejlig varm, og knaldrød velsmagende suppe, og meget af slagsen!
nyd den med godt selskab og en god øl!
man kan med fordel tage en klump fedtfattigt creme fraiche (høj fedtprocent har en tendens til at klumpe) og rode den ud i suppen så den får en pæn lyserød farve og lidt mere smag.

Billede

Brugeravatar
JPedersen
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 874
Tilmeldt: 7. nov 2010, 14:16
Interesser: jagt, vildt, våben og knive
Geografisk sted: Søborg
Has thanked: 8 times
Been thanked: 47 times

Re: Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Indlæg af JPedersen » 23. sep 2013, 14:34

Det er nemlig rigtig godt, min kæreste kommer oprindeligt fra Rusland, hendes mor er super god til at lave det, og det smager himmelsk.
Fik den serveret i Sankt Petersborg, da vi var over og besøg hendes Morfar :biggrin:
MVH Jonas

”Hvor mange skydevåben har de egentlig”?

”Flere end jeg har brug for, - men færre end jeg kunne tænke mig”

Brugeravatar
Lasse68
Gone But Not Forgotten
Gone But Not Forgotten
Indlæg: 1389
Tilmeldt: 3. okt 2010, 19:21
Interesser: Girls, guns and rock'n roll
Geografisk sted: Kjøwenhavns Vestegn
Has thanked: 219 times
Been thanked: 180 times

Re: Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Indlæg af Lasse68 » 23. sep 2013, 14:38

En kongeret.
Den har jeg både selv lavet utallige gange men også spist en del gange i de baltiske lande. Den kan købes for små penge alle vegne. Fra fine restaurenter til små landevejskroer/køkkener. Den laves i et utal af variationer og som beskrevet, kan den serveres både uden eller med kød.

Hmm. Jeg må vist forbi grønthandleren på vej hjem.

:eating: :eating: :eating: :eating: :eating: :eating:
Lasse
GV M/95 - AP COMP M2
Parker Hale 30.06 Bauer 2.5-10 x 50
Hatsan Marine Guard 12/76
AYA S/S 12/70
Remington 67 12/70
Dumoulin16/65
SPS Plus 9x19

Brugeravatar
Refraktorius
Admin
Admin
Indlæg: 21658
Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 460 times
Been thanked: 2362 times

Re: Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Indlæg af Refraktorius » 23. sep 2013, 14:57

Glimrende ret, som fruen og jeg spiste en masse af, dengang vi var "fattige studerende".
Nok lidt for meget..... har ikke spist det så meget siden.

Farvestoffet i rødbeder er ret hårdført, så efter en ordentlig omgang, så tisser man tit orange og mudrer i en ret gusten blåviolet farve.
(Man kan godt blive lidt forskrækket hvis man ikke er forberedt på det)
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."

K.M.
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 401
Tilmeldt: 16. okt 2010, 22:46
Interesser: Riffel- og pistolskydning
Geografisk sted: Midtjylland
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

Re: Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Indlæg af K.M. » 23. sep 2013, 17:47

Freezion skrev:kog det hele indtil kartoflerne og rødbederne har fået nok
Er der sådan en ca.-tid på dette? Det er jo altid rart at have en ide om hvornår man skal gå i gang for at der er mad på et bestemt tidspunkt :-)
Improvise, adapt, overcome!

Brugeravatar
Freezion
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 404
Tilmeldt: 4. sep 2011, 22:58
Interesser: Jagt, natur & falkejagt
Geografisk sted: Denmark
Has thanked: 13 times
Been thanked: 22 times

Re: Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Indlæg af Freezion » 24. sep 2013, 08:01

K.M. skrev:
Freezion skrev:kog det hele indtil kartoflerne og rødbederne har fået nok
Er der sådan en ca.-tid på dette? Det er jo altid rart at have en ide om hvornår man skal gå i gang for at der er mad på et bestemt tidspunkt :-)
det kommmer virkelig an på hvor stor en gryde du er ved at koge op.
jeg brugte i alt 1-1½ time på det hele indtil maden var klar til at spise dog lod den efterkoge på den varme plade lidt til brødet var færdigt, :razz:
Senest rettet af Freezion 25. sep 2013, 16:17, rettet i alt 2 gange.

Brugeravatar
Ølgaard
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2301
Tilmeldt: 27. apr 2009, 12:52
Interesser: Håndvåben - Blankvåben
Geografisk sted: KBH.
Has thanked: 378 times
Been thanked: 320 times

Re: Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Indlæg af Ølgaard » 24. sep 2013, 08:53

Har kun fået det en gang for mange år siden, af en meget gammel russisk dame, som var flygtet i 1915, der var kød og bacon i og masser af hvidløg, nok inspireret fra hvor hun havnede nemlig Malta, men det smagte fantastisk :eating: :eating: :eating: :eating:

:razz: :razz:

Brugeravatar
NielsM
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 363
Tilmeldt: 1. nov 2009, 19:11
Interesser: Jagt, natur, motorsport
Geografisk sted: Vestjylland
Has thanked: 241 times
Been thanked: 51 times

Re: Sv: Tilbage til de russiske rødder: Borscht

Indlæg af NielsM » 24. sep 2013, 09:54

Refraktorius skrev:
Farvestoffet i rødbeder er ret hårdført, så efter en ordentlig omgang, så tisser man tit orange og mudrer i en ret gusten blåviolet farve.
(Man kan godt blive lidt forskrækket hvis man ikke er forberedt på det)
Been there, done that. Og ja, man får sig noget af en forskrækkelse.
Pew pew pew.

Besvar