Side 1 af 1

Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 20. okt 2017, 22:55
af Wildlife
Jeg fik lyst til at prøve at bage noget andet end bare grovboller og andet sjovt.


Så da jeg alligevel vågnede 06:09 i morges kunne jeg jo stå op og prøve at bage rundstykker, så det blev til en gang håndværkere.

Jeg brugte:
ca. 600 gram manitoba hvedemel
40 gram gær
10 gram salt
30 gram hvedesurdej
15 gram bageenzymer
ca. 3,5 dl vand.

De tøre ting røres sammen i en skål, gæret opløses i vandet, det hele blandes i røremaskine på lav hastighed i 15 minutter.

Tages ud, formes til en stor bolle, hviler derefter 15 minutter på bordet.

Formes til 12 små boller der dyppes i vand og derefter i blå birkes (eller lyse hvis man har sådanne tendenser) inden de sættes på bageplade.

De hævede herefter en halv time i ovnen ved 40 grader (min ovn har sådan et fancy hæve-program fandt jeg ud af)

De hævede helt vildt!

Herefter satte jeg den over på "bag brød med damp" og 200 grader, og lod dem stå mens den fik temperaturen op.

Efter 33 minutter kom de ud og de var rigtig lækre og bragte lykke ved morgenbordet.

De var godt sprøde og med en god skorpe og luftige og bløde indvendigt, ikke helt som vi kender det fra bagerens luftige håndværkere, men der må være en anden opskrift med lidt mælk og smør jeg skal afprøve på søndag.

P.S. Det her efterårsferie er farligt!

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 21. okt 2017, 00:15
af Raptor357
Det ser umiddelbart ud til at ligne mad, modsat den hule sprøde skorpe bageren sælger.
:thumbup:
Hvilke æltemaskine bruger du ?

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 21. okt 2017, 10:21
af Wildlife
Raptor357 skrev:Det ser umiddelbart ud til at ligne mad, modsat den hule sprøde skorpe bageren sælger.
:thumbup:
Hvilke æltemaskine bruger du ?
En eller anden gammel Bosch MUM af en art, den trænger til uskiftning da den er revnet flere steder og slår og vrider sig, men så længe den ælter kan jeg ikke rigtigt få mig selv til at bruge flere tusinde på en ny :)

Denne her kostede vist en tusse for 10 år siden eller noget i den stil.

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 22. okt 2017, 01:10
af Raptor357
Fantastisk, jeg startede med en bosch af en afart, den fik jeg aldrig til at ælte noget somhelst, se på en bjørn teddy, og hold dig fra kenwood som ellers kan alt som man forventer den kan med undtagelse af at ælte og være lydsvag. :biggrin: :wall: :biggrin:

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 22. okt 2017, 01:35
af T-REX
Jeg gav eks'en en Ballerup Master Mixer (Nu Ankarsrum AKM 6220)

Ælte, det kan den, til den helt store guldmedalje, og lidt til.
Den havde udtag til kødhakker og Blender, men vi havde kun kødhakkeren, som aldrig blev brugt.
Lydsvag, DET var den bestemt IKKE. Men det hjalp, at stille den på en tyk dækkeserviet, af filt.

Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.

https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/

Jeg har den desværre ikke mere. (Men ok, bager også kun, yderst sjældent)

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 22. okt 2017, 09:40
af Wildlife
JRexA skrev: Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.

https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/
Jeg ved ikke helt hvor meget jeg tør tro på en side som tjener penge på at jeg klikker mig videre og køber en maskine et sted ;-)

Indtil videre virker min støjende, knirkende og knagende Bosch endnu :)

Den har ihvertfald lige lavet endnu en røvfuld rundstykker, hvor der er kommet 10 gram ekstra gær i, en smule mere mel, lidt mere salg og så også lige 20 gram smør.

Så må jeg se om hvordan det arter sig. De hæver pænt ser det ud til og skal bages om 20 minutter.

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 22. okt 2017, 09:42
af ESAF
JRexA skrev:Jeg gav eks'en en Ballerup Master Mixer (Nu Ankarsrum AKM 6220)

Ælte, det kan den, til den helt store guldmedalje, og lidt til.
Den havde udtag til kødhakker og Blender, men vi havde kun kødhakkeren, som aldrig blev brugt.
Lydsvag, DET var den bestemt IKKE. Men det hjalp, at stille den på en tyk dækkeserviet, af filt.

Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.

https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/

Jeg har den desværre ikke mere. (Men ok, bager også kun, yderst sjældent)
Jeg har selv en ældre Master mixer, en af de gamle, ovale.
Jeg kan kun tilslutte mig til fulde. Det er en god stor kødhakker man sætter på den og maskinen er praktisk taget uopslidelig.
Jeg har engang hakket 70 kg svinefars på den efterfulgt af 35 kg moskus. Den blev end ikke håndlun!

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 22. okt 2017, 09:59
af Raptor357
Ballerup mastermixer er en gude maskine, mine forældre havde en som blev slidt op. Jeg kan ikke lige huske hvorfor jeg hoppede på bjørnen, men jeg mener det var rugbrødsdej. Noget mastermixeren ikke skulle være for god til. Klistret dej. Men jeg husker nu at der blev bagt massere af rugbrød i min barndom.
Bjørn mod mastermixer er nok en smags sag. det er to meget forskellige arbejdsprincipper hvor bjørnen mest er som en tvangs blander og mastermixeren kræver at indholdet i skålen samarbejder.

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 22. okt 2017, 11:26
af Wildlife
Nå, det blev de ikke ringere af :)

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 22. okt 2017, 14:14
af T-REX
Raptor357 skrev:Ballerup mastermixer er en gude maskine, mine forældre havde en som blev slidt op. Jeg kan ikke lige huske hvorfor jeg hoppede på bjørnen, men jeg mener det var rugbrødsdej. Noget mastermixeren ikke skulle være for god til. Klistret dej. Men jeg husker nu at der blev bagt massere af rugbrød i min barndom.
Bjørn mod mastermixer er nok en smags sag. det er to meget forskellige arbejdsprincipper hvor bjørnen mest er som en tvangs blander og mastermixeren kræver at indholdet i skålen samarbejder.
Jeg vil nu mene, at med sin dejskraber, så er Master'en ret god, til at tvinge dejen, til at samarbejde.

Men nu er Bjørnen jo en "civiliseret" industrimaskine, så den er SUPER, til det, den er lavet til, og holder sikkert evigt.

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 22. okt 2017, 18:46
af Raptor357
Problemet med master mixeren som jeg lige husker det er dels iblanding af mel med dejkrog monteret, pludselig sker der intet fordi at æltningen beror på friktion og det kan lidt mel hurtigt få sat en stopper for. Og så er der den med rugbrødet hvor dejskraberen virker fint men rullen har sine udfordringer. Og så kommer det i midten af skålen aldrig i nærheden af et røre redskab.
Mastermixeren mangler et piskeris hvis man skal piske noget.
dog skulle kødhakker til mastermixeren være super, et punkt hvor teddy ikke er helt overbevisende ifølge min kilde.
Har mastermixeren blender og det er noget man bruger, så ville jeg tage mastermixeren.

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 28. dec 2017, 06:42
af Wildlife
Mit problem med røremaskinen løste sig selv, jeg fik en Kenwood Chef XL i julegave af svigerforældrene :)
Satser på at den ikke er helt håbløs

Den tester jeg om lidt :)

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 7. jan 2018, 09:28
af Wildlife
Den nye røremaskine er godkendt. Og det er dagens rundstykker også. Gav dem 220 grader og 28 minutter inkl temperaturstigningen fra hæveprogram.

Det ser ud til at give en endnu sprødere skorpe :)

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 7. jan 2018, 11:54
af PSindrup
Ser flot ud!

Er det også birkes af egen alv/høst?

Peter

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 7. jan 2018, 18:10
af Wildlife
PSindrup skrev:Ser flot ud!

Er det også birkes af egen alv/høst?
Nej, det kan jeg desværre ikke prale af :)

De er vist fra grillbutikken.dk

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 7. jan 2018, 18:15
af Langenge
Wildlife skrev:
PSindrup skrev:Ser flot ud!

Er det også birkes af egen alv/høst?
Nej, det kan jeg desværre ikke prale af :)

De er vist fra grillbutikken.dk
Men dejligt at se, at du kommer rundhåndede mængder af mørk birkes på :thumbup:
Det var der en del, der kunne lære af.....
Ser rigtigt godt ud. Ligner næsten min kones rundstykker, som efter min mening også er perfekte :smile:

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 7. jan 2018, 18:55
af Wildlife
Langenge skrev: Men dejligt at se, at du kommer rundhåndede mængder af mørk birkes på :thumbup:
Det var der en del, der kunne lære af.....
Ser rigtigt godt ud. Ligner næsten min kones rundstykker, som efter min mening også er perfekte :smile:
Det gælder jo om at få så mange birkes på som muligt, de er jo små når jeg dypper dem i vand og birkes, så de spreder sig jo en del når de hæver.

Her i huset går kæresten også efter dem med flest birkes på ved morgenbordet ;)

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 7. jan 2018, 19:48
af FrederikF
A propos æltning.
Vil man sikre sig et perfekt resultat (gluten og de korrekte strenge kan være lidt tricky).
Når ingredienserne er rørt sammen med løs hånd og der er hævet en halv times tid, så hældes dejen over i en flad firkantet skål så den ligger i måske 5 cm højde. Fugtigt klæde over. Nu folder du dejen hjørne til hjørne måske hvert kvarter i en times tid - svarer til en perfekt æltning. Vær forsigtig når du former bollerne, du må ikke ødelægge de lange glutenstrenge du nu har, du skal nærmest stikke bollerne ud med en våd dejskraber, sørg forat den overflade der var i skålen bliver overfladen på bollen og nærmest pakker den helt ind.
Det bliver perfekt :))

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 30. jan 2022, 11:57
af Wildlife
Jeg kom til at bage endnu en omgang rundstykker!

Det er altså et hit når gæsterne til brunch ikke rigtigt tror på at det er hjemmebagt, men mener de må være fra bageren :biggrin:

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 30. jan 2022, 15:29
af P18-9
:smile: lækkert!
Hvilken ovn har du?
Mvh Doc

Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges

: 30. jan 2022, 16:36
af Wildlife
P18-9 skrev:
30. jan 2022, 15:29
:smile: lækkert!
Hvilken ovn har du?
Mvh Doc
Siden vi flyttede for tre år siden, bare en billig Voss