Dampet rødspætte & blåmuslinger
: 8. maj 2018, 21:51
Var en tur forbi Langelands østkyst her til morgen. Egentlig var jeg på jagt efter en pig- eller slethvar... der var dog intet at komme efter. I stedet var der en flot rødspætte det ser jeg bestemt også som en god fangst! Og så er aftensmaden sikret
Bid også mærke i den håndfuld blåmuslinger som ligger ved siden af fisken... de var egentlig tiltænkt en lille forret, men da jeg fremlagde ideen for fruen, så var 5 muslinger ikke nok! Der skal mere kød på bordet. Så vi pakkede bilen og kørte et smut mod kysten igen, hvor der blev samlet nok muslinger
Det blev så i sidste ende til en gang smør- og hvidvinsdampet rødspætte, samt en gang hvidvinsdampede blåsmuslinger
Rødspætten blev fileteret og efterfølgende blev de fyldt med fint snittet gulerod (ville have brugt asparges, men havde ingen.. gulerod virkede dog fint og gav lidt farve. Så brug gerne begge dele) samt fint snittet forårsløg og lidt hakket dild.
Fileten rulles sammen og holdes på plads med en kødnål. Rullerne placeres i et ovnfad ell. lign., drysses med salt og peber, en god ( ) klat smør på toppen og en sjat hvidvin i bunden. fadet lukkes med stanniol så de kan ligge og dampe inde i pakken - ca. 20min v. 200° C
Til fisken laves en sauce bechamel... eller bare en hvid sovs hvis man er knapt så frankofil serveres her med små fine kartofler. Havde det været sæson for nye friske aspargeskartofler, så havde det været eminent!
Blåmuslingerne er samlet her i formiddag og har stået i koldt vand i køleskabet indtil brug. Lidt finthakket skalotteløg og hvidløg steges klare i smør i bunden af en gryde. Hefter kommer muslingerne i, efterfulgt af et glas hvidvin og på med låget! Muslingerne skal dampe til de åbner sig. Omkring 5 min. lidt afhængig af mængde, størrelse osv. De skal ikke stå og koge over længere tid, så kan det blive bittert.
Når muslingerne er åbne tilsættes der fløde til suppen. Omtrent samme mængde som vinen, måske lidt minder. Den smages til med salt/peber og så skal der et godt bundt grofthakket dild i. Dilden skal i kort før servering, og skal som sådan ikke stå og koge med.
Serveres med et stykke flutes til
Et par hurtige råd ang. blåmuslinger. Når de renses/vaskes skal de lukke sig. Gør de ikke det kan man lige forsøge sig med et par gok imod vasken, er den stadig åben skal den kasserers. Lige omvendt er det når de er dampet. Har den ikke åbnet sig under tilberedning, så skal den kasserers.
Vælger man at finde muslingerne selv, så vælg et ''rent'' sted. Altså ikke havneområder ell. lign., ligeledes skal man være opmærksom på alger i vandet... nogen er ikke så sunde igen.
Muslingerne finder føde ved at filtrere vandet, så hvad end der er af skidt i vandet er formegentlig også i muslingen.
DR har en fin lille guide her: https://www.dr.dk/levnu/tips-fra-dr/plu ... amuslinger
Bid også mærke i den håndfuld blåmuslinger som ligger ved siden af fisken... de var egentlig tiltænkt en lille forret, men da jeg fremlagde ideen for fruen, så var 5 muslinger ikke nok! Der skal mere kød på bordet. Så vi pakkede bilen og kørte et smut mod kysten igen, hvor der blev samlet nok muslinger
Det blev så i sidste ende til en gang smør- og hvidvinsdampet rødspætte, samt en gang hvidvinsdampede blåsmuslinger
Rødspætten blev fileteret og efterfølgende blev de fyldt med fint snittet gulerod (ville have brugt asparges, men havde ingen.. gulerod virkede dog fint og gav lidt farve. Så brug gerne begge dele) samt fint snittet forårsløg og lidt hakket dild.
Fileten rulles sammen og holdes på plads med en kødnål. Rullerne placeres i et ovnfad ell. lign., drysses med salt og peber, en god ( ) klat smør på toppen og en sjat hvidvin i bunden. fadet lukkes med stanniol så de kan ligge og dampe inde i pakken - ca. 20min v. 200° C
Til fisken laves en sauce bechamel... eller bare en hvid sovs hvis man er knapt så frankofil serveres her med små fine kartofler. Havde det været sæson for nye friske aspargeskartofler, så havde det været eminent!
Blåmuslingerne er samlet her i formiddag og har stået i koldt vand i køleskabet indtil brug. Lidt finthakket skalotteløg og hvidløg steges klare i smør i bunden af en gryde. Hefter kommer muslingerne i, efterfulgt af et glas hvidvin og på med låget! Muslingerne skal dampe til de åbner sig. Omkring 5 min. lidt afhængig af mængde, størrelse osv. De skal ikke stå og koge over længere tid, så kan det blive bittert.
Når muslingerne er åbne tilsættes der fløde til suppen. Omtrent samme mængde som vinen, måske lidt minder. Den smages til med salt/peber og så skal der et godt bundt grofthakket dild i. Dilden skal i kort før servering, og skal som sådan ikke stå og koge med.
Serveres med et stykke flutes til
Et par hurtige råd ang. blåmuslinger. Når de renses/vaskes skal de lukke sig. Gør de ikke det kan man lige forsøge sig med et par gok imod vasken, er den stadig åben skal den kasserers. Lige omvendt er det når de er dampet. Har den ikke åbnet sig under tilberedning, så skal den kasserers.
Vælger man at finde muslingerne selv, så vælg et ''rent'' sted. Altså ikke havneområder ell. lign., ligeledes skal man være opmærksom på alger i vandet... nogen er ikke så sunde igen.
Muslingerne finder føde ved at filtrere vandet, så hvad end der er af skidt i vandet er formegentlig også i muslingen.
DR har en fin lille guide her: https://www.dr.dk/levnu/tips-fra-dr/plu ... amuslinger