hvordan laver man frysetørret mad.
-
- Silver Member
- Indlæg: 353
- Tilmeldt: 6. jan 2013, 22:11
- Interesser: overlevelse i naturen.
- Geografisk sted: vejle omegn
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
hvordan laver man frysetørret mad.
jeg læste på et andet forum at man kunne købe en dehydrator så man selv kan fremstille frysetørret mad derhjemme. jeg har ledt lidt efter sådan en maskine men kan intet finde og ved ikke om der findes et sådan køkkenredskab her i danmark.
er der nogen som ved hvordan og hvor man får fat i sådan en dehydrator eller hvordan man selv kan fremtille langtids holdbar frysetørret mad til vandre ture.
er der nogen som ved hvordan og hvor man får fat i sådan en dehydrator eller hvordan man selv kan fremtille langtids holdbar frysetørret mad til vandre ture.
- Cordes
- Silver Member
- Indlæg: 450
- Tilmeldt: 17. jul 2009, 16:17
- Interesser: Alt der siger Bang
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 6 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Hurtig Google søgning
http://m.instructables.com/id/Box-food-dehydrator/
Der findes mange gode bud på hvordan du kan bygge dig egen :)
Se lidt forskellige og leg lidt med det ;)
http://m.instructables.com/id/Box-food-dehydrator/
Der findes mange gode bud på hvordan du kan bygge dig egen :)
Se lidt forskellige og leg lidt med det ;)
Two hands working can do more than a thousand clasped in prayer - Unknow
- NNielsen
- Silver Member
- Indlæg: 231
- Tilmeldt: 15. nov 2007, 01:25
- Interesser: Pistolskydning
- Geografisk sted: Mariagerfjord
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 1 time
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Bemærk at frysetørring og dehydrering ikke er det samme. Det er to forskellige processer, hvor dehydrering blot handler om at fjerne vand fra emnet, og frysetørring benytter sig af sublimering af emnet.
/Nielsen - der aldrig har tid til at skyde længere.
-
- Bronze Member
- Indlæg: 123
- Tilmeldt: 12. maj 2012, 08:22
- Interesser: Skydere, udeliv og vellevned
- Geografisk sted: København
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 6 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Vi diskuterede det overfladisk her:NNielsen skrev:Bemærk at frysetørring og dehydrering ikke er det samme. Det er to forskellige processer, hvor dehydrering blot handler om at fjerne vand fra emnet, og frysetørring benytter sig af sublimering af emnet.
http://Www.Nordisk-forum.dk/viewtopic.p ... C3%B8rring
- Bofhenator
- Moderator
- Indlæg: 9710
- Tilmeldt: 22. apr 2010, 22:01
- Interesser: Pistol, Riffeljagt, Genladning
- Geografisk sted: Nordsjælland
- Has thanked: 1727 times
- Been thanked: 2159 times
- Kontakt:
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Jeg har frysetørret kaffe. Jeg lavede et vakuum kammer med aluminiumsbund, frøs kaffen ned med tøris og havde kammeret til at stå på en plade tøris så der var koldt derinde. Så suger man bare (eller sætter en maskine til det). Kombinationen af vakuum og meget koldt, gør at vandet går direkte fra fast til dampform og hopper det mellemliggende flydende stadie over.
Mon ikke man kan lave samme trick med alt mulig andet end kaffe.
/bofh
Mon ikke man kan lave samme trick med alt mulig andet end kaffe.
/bofh
Senest rettet af Bofhenator 24. mar 2013, 08:56, rettet i alt 2 gange.
/bofh
"never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"
Hanlons razor
"never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"
Hanlons razor
-
- Bronze Member
- Indlæg: 123
- Tilmeldt: 12. maj 2012, 08:22
- Interesser: Skydere, udeliv og vellevned
- Geografisk sted: København
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 6 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Skidegodt tænkt, men det er nok ikke alle der lige kan lave et vacuumkammer og skaffe tøris (det er selvfølgelig projicering, fordi jeg ikke kan..... ).bofhenator skrev:Jeg har frysetørret kaffe. Jeg lavede et vakuum kammer med aluminiumsbund, frøs kaffen ned med tøris og havde kammeret til at stå på en plade tøris så der var koldt derinde. Så suger man bare (eller sætter en maskine til det).
- Bofhenator
- Moderator
- Indlæg: 9710
- Tilmeldt: 22. apr 2010, 22:01
- Interesser: Pistol, Riffeljagt, Genladning
- Geografisk sted: Nordsjælland
- Has thanked: 1727 times
- Been thanked: 2159 times
- Kontakt:
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Hehe, en aluminiumsgryde og en tyk plade plexiglas (fordi så kan man se hvad der sker) med en studs bordet. Vakuumpumper kan man købe sig til, enten håndkraft eller små elektriske pumper (mon ikke PCP folkene har en holdning til manuelle pumper) frederiksen.eu har dem.-V- skrev:Skidegodt tænkt, men det er nok ikke alle der lige kan lave et vacuumkammer og skaffe tøris (det er selvfølgelig projicering, fordi jeg ikke kan..... ).bofhenator skrev:Jeg har frysetørret kaffe. Jeg lavede et vakuum kammer med aluminiumsbund, frøs kaffen ned med tøris og havde kammeret til at stå på en plade tøris så der var koldt derinde. Så suger man bare (eller sætter en maskine til det).
Tøris er til at skaffe ligeså, kan vist købes online uden det store bøvl. Det har jeg dog ikke prøvet, har mulighed for at lave det selv i moderate mængder.
/bofh
/bofh
"never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"
Hanlons razor
"never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"
Hanlons razor
-
- Newbie
- Indlæg: 4
- Tilmeldt: 6. okt 2012, 21:18
- Interesser: knive og bushcraft
- Geografisk sted: Vestsjælland
- Been thanked: 1 time
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Jeg har købt en dehydrator i sverige men man kan også få den her:
http://cdon.dk/hushold/obh-nordica-obh-6772-p22724091
http://cdon.dk/hushold/obh-nordica-obh-6772-p22724091
- Langebo
- Silver Member
- Indlæg: 305
- Tilmeldt: 12. nov 2005, 16:00
- Interesser: Jagt
- Geografisk sted: Djursland
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 24 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Tøris er lager vare i butikken "citti " i flensborg
www.citti.dk
De har det til at holde frostvare kolde med
Mvh Bo
www.citti.dk
De har det til at holde frostvare kolde med
Mvh Bo
-
- Silver Member
- Indlæg: 353
- Tilmeldt: 6. jan 2013, 22:11
- Interesser: overlevelse i naturen.
- Geografisk sted: vejle omegn
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
tak skal du have. det er lige sådan noget jeg efterlyste. det ville jo være langt det billigste at lave selv og jeg ville ogogså kunne bruge til at lave mad i hverdagen hvis det skal være nemt og måske udnytte de madvare jeg har bedre ved at få dem til at holde længere.MartinJens skrev:Jeg har købt en dehydrator i sverige men man kan også få den her:
http://cdon.dk/hushold/obh-nordica-obh-6772-p22724091
jeg synes bare de her pakker man kan købe i spejdersport er ekstremt dyre men det er ret så praktisk så sådan en køkken maskine skal jeg helt sikkeret se om jeg kan finde herhjemme og få købt mig inden længe.
- Refraktorius
- Admin
- Indlæg: 21723
- Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
- Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 467 times
- Been thanked: 2372 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Og ved "Svejsehuset" i Århus:Langebo skrev:Tøris er lager vare i butikken "citti " i flensborg
http://www.citti.dk
De har det til at holde frostvare kolde med
Mvh Bo
http://svejsehuset.dk/toeris/
38 kroner kiloet.... det er til at komme over.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."
- Langenge
- This member is
- Indlæg: 7311
- Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
- Interesser: Gamle våben og bamser
- Geografisk sted: Region midtjylland
- Has thanked: 290 times
- Been thanked: 1073 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Wauwwww. Det skal da huskes, til en dag med lidt sjov eller kemi/fysik forsøgRefraktorius skrev:Og ved "Svejsehuset" i Århus:Langebo skrev:Tøris er lager vare i butikken "citti " i flensborg
http://www.citti.dk
De har det til at holde frostvare kolde med
Mvh Bo
http://svejsehuset.dk/toeris/
38 kroner kiloet.... det er til at komme over.
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!
- Kleth
- Platin Member
- Indlæg: 5290
- Tilmeldt: 27. mar 2013, 15:20
- Interesser: Jage,Skyde,Ammo&Historie
- Geografisk sted: Nordsjælland
- Has thanked: 971 times
- Been thanked: 725 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Meget af det frysetørrede mad er ikke frysetørret som færdigt produkt, men er blandet af individuelle tørre ingredienser.
Man kan selv nå langt ved at blande tør og tørrede komponenter f.eks. kartoffelmospulver, snab makaroner, hurtig ris, pulver supper, pulver sovs, skummemælkspulver, flødepulver, løgpulver, bouillon, krydderier, tørret frugt m.v.
V.h.a. en alm varmluftsovn er det ikke svært at tørre kød, hakkekød, løg, udblødte & kogte kikærter el bønner m.v. som kan blandes i ens egne retter.
Kartofler kan skives, koges (al dente) og tørres hvis man ikke er tilfreds med pulver.
Hvis man er lidt hardcore, kan man selv lave gammeldags bacon eller anden form for saltet, tørret og eller røget kød.
Fedt/olie kan medbringes i en HDPE flaske og tilsættes maden efter behov.
Jeg har en OBH dehydrator og den virker ligesom en varmluftsovn, dog uden reel temperatur styring.
Vi har selv rodet en hel del med mad til vores hikes og det er meget tilfredsstillende og jeg har haft produceret mang.e kilo Logan brød i stedet for energi barre.
Man kan selv nå langt ved at blande tør og tørrede komponenter f.eks. kartoffelmospulver, snab makaroner, hurtig ris, pulver supper, pulver sovs, skummemælkspulver, flødepulver, løgpulver, bouillon, krydderier, tørret frugt m.v.
V.h.a. en alm varmluftsovn er det ikke svært at tørre kød, hakkekød, løg, udblødte & kogte kikærter el bønner m.v. som kan blandes i ens egne retter.
Kartofler kan skives, koges (al dente) og tørres hvis man ikke er tilfreds med pulver.
Hvis man er lidt hardcore, kan man selv lave gammeldags bacon eller anden form for saltet, tørret og eller røget kød.
Fedt/olie kan medbringes i en HDPE flaske og tilsættes maden efter behov.
Jeg har en OBH dehydrator og den virker ligesom en varmluftsovn, dog uden reel temperatur styring.
Vi har selv rodet en hel del med mad til vores hikes og det er meget tilfredsstillende og jeg har haft produceret mang.e kilo Logan brød i stedet for energi barre.
Senest rettet af Kleth 28. mar 2013, 21:25, rettet i alt 1 gang.
Maxim #28: “If the price of collateral damage is high enough, you might be able to get paid for bringing ammunition home with you.”
-
- Silver Member
- Indlæg: 353
- Tilmeldt: 6. jan 2013, 22:11
- Interesser: overlevelse i naturen.
- Geografisk sted: vejle omegn
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
det er hovedsagligt ris og bønner jeg skal have lavet til tur mad. de to ting komplementere og danner fuldgylidge proteiner. ville være smart nok at kunne gemme kød som pulver for jeg har en meget lilel fryser.kleth skrev:Meget af det frysetørrede mad er ikke frysetørret som færdigt produkt, men er blandet af individuelle tørre ingredienser.
Man kan selv nå langt ved at blande tør og tørrede komponenter f.eks. kartoffelmospulver, snab makaroner, hurtig ris, pulver supper, pulver sovs, skummemælkspulver, flødepulver, løgpulver, bouillon m.v.
V.h.a. en alm varmluftsovn er det ikke svært at tørre kød, hakkekød, løg, udblødte & kogte kikærter el bønner m.v. som kan blandes i ens egne retter.
Kartofler kan skives, koges (al dente) og tørres hvis man ikke er tilfreds med pulver.
Hvis man er lidt hardcore, kan man selv lave gammeldags bacon eller anden form for saltet, tørret og eller røget kød.
jeg har en OBH dehydrator og den virker ligesom en varmluftsovn, dog uden reel temperatur styring.
Vi har selv rodet en hel del med mad til vores hikes og det er meget tilfredsstillende og jeg har haft produceret mange kilo Logan brød i stedet for energi barre.
jeg har ikke en særligt god ovn så den lette løsning er at få fat i sådan en dehydrator.
men kan man egentligt gemme rester på den måde eller skal man dele ingredienser op ?
- Kleth
- Platin Member
- Indlæg: 5290
- Tilmeldt: 27. mar 2013, 15:20
- Interesser: Jage,Skyde,Ammo&Historie
- Geografisk sted: Nordsjælland
- Has thanked: 971 times
- Been thanked: 725 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
Det store problem er at fedt jo er ret svært at tørre og det har en tendens til at harskne, hvorfor at pulver mad typisk kun har hydrolyseret (hærdet) fedt. Jeg ville tørre komponenterne individuelt. Tørret hakkekød har f.eks. en væsentlig dårligere holdbarhed end e.g bønner.Cmay skrev:men kan man egentligt gemme rester på den måde eller skal man dele ingredienser op ?
Jeg ser ingen grund til at tørre ris, da næsten alle størrer supermarkeder har hurtig/quick (dampbehandlede) ris i kogeposer og hvis du vil spare fuel kan du lade dem trække i koldt vand først eller koge dem i høkasse v.h.a. soveposen.
Hakkekød tørres ved at stege det til det er brunt, hælde fedtet fra evt. skylle det og så tørre det i ovnen under jævnlig omrøring indtil det lyder som grus når det omrøres. Vaccumpakkes eller portionspakkes med noget salt.
Jo mere iltfrit og tørt det er og opbevares jo bedre holdbarhed.
Senest rettet af Kleth 28. mar 2013, 21:44, rettet i alt 1 gang.
Maxim #28: “If the price of collateral damage is high enough, you might be able to get paid for bringing ammunition home with you.”
-
- Silver Member
- Indlæg: 353
- Tilmeldt: 6. jan 2013, 22:11
- Interesser: overlevelse i naturen.
- Geografisk sted: vejle omegn
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Re: hvordan laver man frysetørret mad.
tak skal du have. så bliver det noget med at lave store portioner beregnet til at lave de her turmads portioner over en weekend men det kan sagtens lade sig gøre jo.kleth skrev:Det store problem er at fedt jo er ret svært at tørre og det har en tendens til at harskne, hvorfor at pulver mad typisk kun har hydrolyseret (hærdet) fedt. Jeg ville tørre komponenterne individuelt. Tørret hakkekød har f.eks. en væsentlig dårligere holdbarhed end e.g bønner.Cmay skrev:men kan man egentligt gemme rester på den måde eller skal man dele ingredienser op ?
Jeg ser ingen grund til at tørre ris, da næsten alle størrer supermarkeder har hurtig/quick (dampbehandlede) ris i kogeposer og hvis du vil spare fuel kan du lade dem trække i koldt vand først eller koge dem i høkasse v.h.a. soveposen.
jeg ville tørre rester af ris . jeg kan ikke lide madspild og jeg prøver altid at lave store portioner som så fryses men jeg har som sagt en lille fryser så man kunne jo tørre rester i et omfang at det kan lade sig gøre.