Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
-
- Platin Member
- Indlæg: 1301
- Tilmeldt: 1. jun 2014, 15:04
- Interesser: jagt, natur, vildt, hund, osv
- Geografisk sted: sydjylland
- Has thanked: 522 times
- Been thanked: 234 times
Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Jeg har flere støbejerns gryder / pander, og de er som jeg husker det, kommet med en hvis form for startsmøring.
Jeg har nu en helt tør og ny gryde i "grutjern" hvor det anbefales at lade den hærde 2- 4 gange med olie/fedt.
Skal jeg også smøre den på ydersiden når jeg hærder ?
Den skal bruges delvis i ovn, på gasblus og selvfølgelig også udendørs
Jeg har nu en helt tør og ny gryde i "grutjern" hvor det anbefales at lade den hærde 2- 4 gange med olie/fedt.
Skal jeg også smøre den på ydersiden når jeg hærder ?
Den skal bruges delvis i ovn, på gasblus og selvfølgelig også udendørs
Senest rettet af Lycon 22. mar 2020, 17:55, rettet i alt 1 gang.
Begrundelse: Emnelinjen er ændret til at afspejle indlæggets indhold.
Begrundelse: Emnelinjen er ændret til at afspejle indlæggets indhold.
Bobo ------ Igen uden billeder
- Refraktorius
- Admin
- Indlæg: 21658
- Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
- Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 2362 times
Re: indkøring (indbrækning) af støbjern
Jeg har blandt andet renset en gammel støbejernspande helt af for 100 års fastgroet klamhed (flydende afløbsrens )
Derefter:
Tyndt lag rapsolie, varm op til svag rygning, køl ned, olie og varme igen.
Gentaget 3-4 gange.
Ideen er at få et hærdet lag olie, så man skal ikke bruge skrappe rengøringsmidler derefter.
Der sker ikke noget ved også at give ydersiden.
Nogen varmer i ovnen, andre over gasblusset.
Der er næsten religiøse stridigheder om metoderne.
Vil du en tur ned i kaninhullet, så lav en søgning på "seasoning cast iron"
(men sig ikke, at du ikke var advaret)
Derefter:
Tyndt lag rapsolie, varm op til svag rygning, køl ned, olie og varme igen.
Gentaget 3-4 gange.
Ideen er at få et hærdet lag olie, så man skal ikke bruge skrappe rengøringsmidler derefter.
Der sker ikke noget ved også at give ydersiden.
Nogen varmer i ovnen, andre over gasblusset.
Der er næsten religiøse stridigheder om metoderne.
Vil du en tur ned i kaninhullet, så lav en søgning på "seasoning cast iron"
(men sig ikke, at du ikke var advaret)
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."
- Johs
- Gold Member
- Indlæg: 588
- Tilmeldt: 30. dec 2004, 17:03
- Geografisk sted: Sjælland
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 23 times
- HappyNanoq
- Gone But Not Forgotten
- Indlæg: 6630
- Tilmeldt: 16. jan 2005, 06:55
- Interesser: Mekanik
- Geografisk sted: Ikast, midtjylland.
- Has thanked: 302 times
- Been thanked: 481 times
Re: indkøring (indbrækning) af støbjern
Bruger selv Non-stick spray for Weber Q-grill's (sort sprayflaske), og bruger majsolie (højt rygepunkt).
Wokken er ved at være der. Den var ellers blank jern før.
Wokken er ved at være der. Den var ellers blank jern før.
Jeg tror det er godt en PRUT ikke smitter på samme måde som et GAB gør.
Dét ville bare være ulideligt for alle.
̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
Jeg skriver sikkert dette indlæg mens jeg sidder og skider.
Dét ville bare være ulideligt for alle.
̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
Jeg skriver sikkert dette indlæg mens jeg sidder og skider.
- HappyNanoq
- Gone But Not Forgotten
- Indlæg: 6630
- Tilmeldt: 16. jan 2005, 06:55
- Interesser: Mekanik
- Geografisk sted: Ikast, midtjylland.
- Has thanked: 302 times
- Been thanked: 481 times
Re: Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Når man laver den sorte belægning/non-stick på wokken, bruger man gerne en god olie... og ofrer eks nogle blandede grøntsager, eller et grofthakket løg.
Og bare steger grøntsagerne i en deciliter olie, på middel/middelhøj varme indtil de bliver sorte/mørke.
Det hjælper med at skabe den sorte belægning, at ofre nogle små portioner grøntsager i god madolie.
Den non-stick spray fra Weber til grill og stegeplader, den er også god til at begynde belægningen med, da den spredes meget nemt.
Det er soyaolie den bygger på.
Majsolie, soyaolie, peanutolie, solsikkekerneolie, rapskimolie.
Majsolie er billig, smagsneutral, og højt rygepunkt (160°C).
Olier der 'fortykker' under opvarmningen er ikke altid gode.
Og bare steger grøntsagerne i en deciliter olie, på middel/middelhøj varme indtil de bliver sorte/mørke.
Det hjælper med at skabe den sorte belægning, at ofre nogle små portioner grøntsager i god madolie.
Den non-stick spray fra Weber til grill og stegeplader, den er også god til at begynde belægningen med, da den spredes meget nemt.
Det er soyaolie den bygger på.
Majsolie, soyaolie, peanutolie, solsikkekerneolie, rapskimolie.
Majsolie er billig, smagsneutral, og højt rygepunkt (160°C).
Olier der 'fortykker' under opvarmningen er ikke altid gode.
Jeg tror det er godt en PRUT ikke smitter på samme måde som et GAB gør.
Dét ville bare være ulideligt for alle.
̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
Jeg skriver sikkert dette indlæg mens jeg sidder og skider.
Dét ville bare være ulideligt for alle.
̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
Jeg skriver sikkert dette indlæg mens jeg sidder og skider.
-
- Platin Member
- Indlæg: 1301
- Tilmeldt: 1. jun 2014, 15:04
- Interesser: jagt, natur, vildt, hund, osv
- Geografisk sted: sydjylland
- Has thanked: 522 times
- Been thanked: 234 times
Re: Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Tak for svar - det flugter meget godt med det jeg har gjort, og min kone siger den er lækker (gryden forstås ), så nu tænker jeg måske at det er på tide at nulstille min 30 år gamle pande, med en total afrensning og ny indkøring.
Refraktorius, Er det bare afløbsrens man lader den søbe i, eller skal man give den en let slibning / ståluld el. lign. ?
Refraktorius, Er det bare afløbsrens man lader den søbe i, eller skal man give den en let slibning / ståluld el. lign. ?
Bobo ------ Igen uden billeder
-
- Platin Member
- Indlæg: 1301
- Tilmeldt: 1. jun 2014, 15:04
- Interesser: jagt, natur, vildt, hund, osv
- Geografisk sted: sydjylland
- Has thanked: 522 times
- Been thanked: 234 times
Re: Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Vil det kunne funke på en wokpande i rustfri stål?HappyNanoq skrev: ↑22. mar 2020, 22:12Når man laver den sorte belægning/non-stick på wokken, bruger man gerne en god olie... og ofrer eks nogle blandede grøntsager, eller et grofthakket løg.
Og bare steger grøntsagerne i en deciliter olie, på middel/middelhøj varme indtil de bliver sorte/mørke.
Det hjælper med at skabe den sorte belægning, at ofre nogle små portioner grøntsager i god madolie.
Den non-stick spray fra Weber til grill og stegeplader, den er også god til at begynde belægningen med, da den spredes meget nemt.
Det er soyaolie den bygger på.
Majsolie, soyaolie, peanutolie, solsikkekerneolie, rapskimolie.
Majsolie er billig, smagsneutral, og højt rygepunkt (160°C).
Olier der 'fortykker' under opvarmningen er ikke altid gode.
Sådan en har jeg og den er rigtig god hvis den får meget varme, men hvis den får for lidt varme eller for meget mad på brænder det lidt fast. Specielt op ad siderne
Og den er nem at rense men jeg ville da hellere opbygge en god nonstick
Bobo ------ Igen uden billeder
- Refraktorius
- Admin
- Indlæg: 21658
- Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
- Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 2362 times
Re: Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Varmt vand og en god sjat flydende afløbsrens. (husk at den skal stå et sted hvor børn, dyr og koner ikke uforvarende kan komme til den).Bobo skrev: ↑23. mar 2020, 12:51Tak for svar - det flugter meget godt med det jeg har gjort, og min kone siger den er lækker (gryden forstås ), så nu tænker jeg måske at det er på tide at nulstille min 30 år gamle pande, med en total afrensning og ny indkøring.
Refraktorius, Er det bare afløbsrens man lader den søbe i, eller skal man give den en let slibning / ståluld el. lign. ?
Dagen efter kan det skrubbes af med en børste, ellers får den bare en frisk omgang
Den jeg rensede af var en mere end 100 år gammel amerikansk støbejernspande* der tilsyneladende ikke havde været renset i bund siden den blev lavet.
Et par dage i stærk base klarede stadigvæk problemerne.
Afskylning og så en tur med en skuresvamp.
Den kan sagtens ligge i dagevis i basen, men når den kommer op, så skal man ikke nøle for længe med afrensning, gennemtørring (sæt den på varmen) og oliebehandling. Eller er den lynhurtigt ræverød af rust.
*så gammel at der var spor efter et aflangt indløb på bunden og ingen fabrikantmærker.
Med natriumhydroxid (som er det der også er i afløbsrens):
youtu.be/5lysX9tx6gQ
Den alternative løsning: Kør en ovnrens med panden i (jeg tror den råfimser!)
youtu.be/j6Tz3HnnCFs
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."
- HappyNanoq
- Gone But Not Forgotten
- Indlæg: 6630
- Tilmeldt: 16. jan 2005, 06:55
- Interesser: Mekanik
- Geografisk sted: Ikast, midtjylland.
- Has thanked: 302 times
- Been thanked: 481 times
Re: Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Som jeg forstår det, er det kun støbegods og simpel pladejern der kan gøres dette med.Bobo skrev: ↑23. mar 2020, 13:14Vil det kunne funke på en wokpande i rustfri stål?
Sådan en har jeg og den er rigtig god hvis den får meget varme, men hvis den får for lidt varme eller for meget mad på brænder det lidt fast. Specielt op ad siderne
Og den er nem at rense men jeg ville da hellere opbygge en god nonstick
Den sorte belægning trænger ind i revner/porer i metallet.
Rustfast materiale er en anden molekylestruktur og overflade, til at det kan gribe ordentligt fat.
Har altid hørt at rustfaste gryder/pander mv ikke kan gøres dette med, men man skal i stedet bruge forholdsvis mere olie i retten for at det ikke brænder på, og bruge en god olie der ikke fortykkes/brænder fast.
Har dog aldrig prøvet, men det er som jeg har forstået det.
Jeg tror det er godt en PRUT ikke smitter på samme måde som et GAB gør.
Dét ville bare være ulideligt for alle.
̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
Jeg skriver sikkert dette indlæg mens jeg sidder og skider.
Dét ville bare være ulideligt for alle.
̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
Jeg skriver sikkert dette indlæg mens jeg sidder og skider.
- Drikkedunk
- Silver Member
- Indlæg: 295
- Tilmeldt: 26. aug 2017, 15:40
- Interesser: Historiske skydevåben
- Geografisk sted: Østjylland
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 121 times
Re: Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Her i huset bruger vi næsten kun støbejerns gryder og pander. Nogle af gryderne er med emalje både indvendig og udvendig. Alle er købt i genbrug eller fundet i storskrald.
Kun 'en af dem har fået hele turen med af blive skrubbet i bund og efterfølgende "seasoning". Der er masser af folk på youtube som viser hvordan de istandsætter gamle støbejerns-gryder, hvis du har brug for en guide. Husk at vende gryden omvendt i ovnen så overskydende olie løber af, og husk at lægge sølvfolie i bunden af ovnen .... Hov, og husk at afmontere træ-håndtagene på panderne inden turen i ovnen.
De andre gryder/pander i rent støbejern fik samme tur, som jeg giver mine ovnplader når de er godt klamme. Smører hele ovnpladen ind i fast brun sæbe (sørg for at pladen er tør), putter den i en sort skraldesæk, hælder en hættefuld salmiakspiritus ved, binder sækken til, propper den i endnu en sæk, binder den, og så stiller jeg den ud på altanen i 3-4 dage. Sørg for gennemtræk når du efter 3-4 dage åbner sækken da salmiakspiritus-lugten er ret heftig. Alt har så løsnet sig og den skal bare vaskes af med en blød opvaskebørste, og så ser ovnpladen ud som fabriksny. Og det har kun taget 3-4 minutter i reel arbejdstid i det hele.
Når emelje-gryderne bliver for misfarvede indvendig, nok ca. en gang årligt, så fylder jeg dem med vand, hælder en te-skefuld klorin i pr. 1/2 liter vand, sætter låget på og lader gryden stå i 24 timer. Så bliver de fleste emaljegryder flotte hvide igen indvendig...hvis det er hvid emalje
Kun 'en af dem har fået hele turen med af blive skrubbet i bund og efterfølgende "seasoning". Der er masser af folk på youtube som viser hvordan de istandsætter gamle støbejerns-gryder, hvis du har brug for en guide. Husk at vende gryden omvendt i ovnen så overskydende olie løber af, og husk at lægge sølvfolie i bunden af ovnen .... Hov, og husk at afmontere træ-håndtagene på panderne inden turen i ovnen.
De andre gryder/pander i rent støbejern fik samme tur, som jeg giver mine ovnplader når de er godt klamme. Smører hele ovnpladen ind i fast brun sæbe (sørg for at pladen er tør), putter den i en sort skraldesæk, hælder en hættefuld salmiakspiritus ved, binder sækken til, propper den i endnu en sæk, binder den, og så stiller jeg den ud på altanen i 3-4 dage. Sørg for gennemtræk når du efter 3-4 dage åbner sækken da salmiakspiritus-lugten er ret heftig. Alt har så løsnet sig og den skal bare vaskes af med en blød opvaskebørste, og så ser ovnpladen ud som fabriksny. Og det har kun taget 3-4 minutter i reel arbejdstid i det hele.
Når emelje-gryderne bliver for misfarvede indvendig, nok ca. en gang årligt, så fylder jeg dem med vand, hælder en te-skefuld klorin i pr. 1/2 liter vand, sætter låget på og lader gryden stå i 24 timer. Så bliver de fleste emaljegryder flotte hvide igen indvendig...hvis det er hvid emalje
- Drikkedunk
- Silver Member
- Indlæg: 295
- Tilmeldt: 26. aug 2017, 15:40
- Interesser: Historiske skydevåben
- Geografisk sted: Østjylland
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 121 times
Re: Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Jeg fandt en halv-rusten Morsø-gryde for noget tid siden og tænkte at den var for god til at være kasseret, så tog den med hjem.
Fik i dag taget mig sammen til at give den en omgang.
Før:
Efter slibning med messingbørste sat på en håndboremaskine (ca 30 min.) så den ud som på billedet her under. Sleb kun gryden indvendig da den så okay ud på ydersiden. Det viste sig, efter nedslibningen, at rusten ingen skade havde gjort ved grydens bund:
Efter 6 gange "oliebehandling" i ovnen med rapsolie (3 timer i ovnen i alt.. ca. 30 sek. arbejde mellem hver "bagning") så den sådan her ud (den hvide ring er pga. lyset. Gryden er ensarten sort over hele indersiden):
Gryden er her til aften blevet brugt til madlavning. Den fungerede perfekt og intet groede fast i bunden. Den skal nok holde de næste 30 år
-
Fik i dag taget mig sammen til at give den en omgang.
Før:
Efter slibning med messingbørste sat på en håndboremaskine (ca 30 min.) så den ud som på billedet her under. Sleb kun gryden indvendig da den så okay ud på ydersiden. Det viste sig, efter nedslibningen, at rusten ingen skade havde gjort ved grydens bund:
Efter 6 gange "oliebehandling" i ovnen med rapsolie (3 timer i ovnen i alt.. ca. 30 sek. arbejde mellem hver "bagning") så den sådan her ud (den hvide ring er pga. lyset. Gryden er ensarten sort over hele indersiden):
Gryden er her til aften blevet brugt til madlavning. Den fungerede perfekt og intet groede fast i bunden. Den skal nok holde de næste 30 år
-
- HappyNanoq
- Gone But Not Forgotten
- Indlæg: 6630
- Tilmeldt: 16. jan 2005, 06:55
- Interesser: Mekanik
- Geografisk sted: Ikast, midtjylland.
- Has thanked: 302 times
- Been thanked: 481 times
Re: Indkøring (indbrækning) af støbjernspander og gryder
Flot.
Husk, kold olie i varm pande/wok lige før madlavningen.. det hjælper på non-stick effekten.
Olie der har været gennemvarm over et stykke tid, som kold olie i kold pande/wok som varmes op på samme tid, nedbryder olien og gør intet positivt.
Så nær driftklar stegepande/wok, kold olie i... voila.
Husk, kold olie i varm pande/wok lige før madlavningen.. det hjælper på non-stick effekten.
Olie der har været gennemvarm over et stykke tid, som kold olie i kold pande/wok som varmes op på samme tid, nedbryder olien og gør intet positivt.
Så nær driftklar stegepande/wok, kold olie i... voila.
Jeg tror det er godt en PRUT ikke smitter på samme måde som et GAB gør.
Dét ville bare være ulideligt for alle.
̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
Jeg skriver sikkert dette indlæg mens jeg sidder og skider.
Dét ville bare være ulideligt for alle.
̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
Jeg skriver sikkert dette indlæg mens jeg sidder og skider.