Hjemmelavet julesylte MkII.
- Kode1303
- Gold Member
- Indlæg: 685
- Tilmeldt: 17. maj 2010, 19:09
- Interesser: Ammunition og skydning.
- Geografisk sted: Holstebro
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 150 times
Hjemmelavet julesylte MkII.
Efter at have lavet et indlæg her i Fodertønden sidste år, hvor angivelser af mængden af ingridienserne var noget svævende, har jeg nu forsøgt mig med en "Julesylte MkII".
Målet var at lave det hele så LET som muligt og med tydelige angivelser af, hvad der skal i og hvor meget - mængdeangivelser findes nederst. Samtidig har jeg forsøgt at holde mig indenfor rammerne af min gamle mors sylteopskrift.
Håber, det kan friste et par sylte-lovers blandt med-NVF'erne
Først en tur i den lokale kødshop - her ABC Lavpris.
Der er brug for svinekød med hud og ben for at sikre et naturligt gelatineindhold i sylten, der i denne udgave IKKE tilsættes gelatine! Denne gang har jeg købt en ribbensteg, da jeg vurderede, at det ville være det nemmeste, brugbare stykke kød at få fat i.
Ellers skal bruges salt, peber og løg. Jeg har også købt alubakker, for at gøre opbevaringen så nem som muligt også. Ribbenstegen deles i mindre stykker: Kødet koges i to timer. Uden salt, der ifølge min mor gør kødet sejt. Salt tilsættes senere. Mens Kødet koger snittes løg fint - gider man ikke snitte fint, kan man rive på et rivejern. Det er VIGTIGT, at løget snittes/rives på et andet skærebrædt, end kødet blev skåret ud på, da det senere skal tilsættets råt til sylten (kniven ER vasket!). Efter kogning (gem suppen!), pilles kød og fedt/ben/hud fra hinanden. Min ribbensteg vejede 942 gram og gav 362 gram kød (med lidt fedt ) Nu vejes kødet (altså 362 gram i mit tilfælde) og det beregnes, hvor mange gram salt der skal i (kødmængde gange 0,016) og hvor mange gram løg (kødmængde gange 0,19), der skal i. Mængden af peber lader sig ikke måle, så det må man selv vurdere. Det hele blandes med klør-5 i en skål: Nu pakker man sylten tæt i en alubakke. Læg først et lag i bunden og kom godt ud i hjørnerne. Fyld bakken lagvis, til den er fuld. At sylten er pakket godt sammen, gør den skærefast. Nu tilsættes lidt suppe (kødmængden gange 0,07). Suppen indeholder gelatine, for også at holde på syltens form. Med alupakkerne følger låg, som nu lægges på. Det er en god ide at skrive på, hvornår sylten er lavet - denne sylte holdt fint en uge i køleren! Efter mindst 24 timer på køl, kan sylten nu skæres med en SKARP kniv ... ... og nydes på rugbrød med senep og rødbede: VELBEKOMME! :eating:
Kødmængde (gram) efter kogning og pilning = K
Salt = K x 0,016
Løg = K x 0,19
Suppe = K x 0,07
Målet var at lave det hele så LET som muligt og med tydelige angivelser af, hvad der skal i og hvor meget - mængdeangivelser findes nederst. Samtidig har jeg forsøgt at holde mig indenfor rammerne af min gamle mors sylteopskrift.
Håber, det kan friste et par sylte-lovers blandt med-NVF'erne
Først en tur i den lokale kødshop - her ABC Lavpris.
Der er brug for svinekød med hud og ben for at sikre et naturligt gelatineindhold i sylten, der i denne udgave IKKE tilsættes gelatine! Denne gang har jeg købt en ribbensteg, da jeg vurderede, at det ville være det nemmeste, brugbare stykke kød at få fat i.
Ellers skal bruges salt, peber og løg. Jeg har også købt alubakker, for at gøre opbevaringen så nem som muligt også. Ribbenstegen deles i mindre stykker: Kødet koges i to timer. Uden salt, der ifølge min mor gør kødet sejt. Salt tilsættes senere. Mens Kødet koger snittes løg fint - gider man ikke snitte fint, kan man rive på et rivejern. Det er VIGTIGT, at løget snittes/rives på et andet skærebrædt, end kødet blev skåret ud på, da det senere skal tilsættets råt til sylten (kniven ER vasket!). Efter kogning (gem suppen!), pilles kød og fedt/ben/hud fra hinanden. Min ribbensteg vejede 942 gram og gav 362 gram kød (med lidt fedt ) Nu vejes kødet (altså 362 gram i mit tilfælde) og det beregnes, hvor mange gram salt der skal i (kødmængde gange 0,016) og hvor mange gram løg (kødmængde gange 0,19), der skal i. Mængden af peber lader sig ikke måle, så det må man selv vurdere. Det hele blandes med klør-5 i en skål: Nu pakker man sylten tæt i en alubakke. Læg først et lag i bunden og kom godt ud i hjørnerne. Fyld bakken lagvis, til den er fuld. At sylten er pakket godt sammen, gør den skærefast. Nu tilsættes lidt suppe (kødmængden gange 0,07). Suppen indeholder gelatine, for også at holde på syltens form. Med alupakkerne følger låg, som nu lægges på. Det er en god ide at skrive på, hvornår sylten er lavet - denne sylte holdt fint en uge i køleren! Efter mindst 24 timer på køl, kan sylten nu skæres med en SKARP kniv ... ... og nydes på rugbrød med senep og rødbede: VELBEKOMME! :eating:
Kødmængde (gram) efter kogning og pilning = K
Salt = K x 0,016
Løg = K x 0,19
Suppe = K x 0,07
Make mine a carbine.
- JoeMcVey
- Bronze Member
- Indlæg: 82
- Tilmeldt: 13. okt 2010, 20:35
- Interesser: Jagt, Hundearbejde, 4WD, Fiske
- Geografisk sted: Nordsjælland
- Has thanked: 128 times
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
Ahm.........
Den ser god ud..og god vejledning...
Den ser god ud..og god vejledning...
Joe
Dør fæ, dør frænder, dør selv på samme vis...
Men ord og ry skal aldrig dø, hvis man et værdigt vandt.
Dør fæ, dør frænder, dør selv på samme vis...
Men ord og ry skal aldrig dø, hvis man et værdigt vandt.
- BentxBetjent
- Platin Member
- Indlæg: 3740
- Tilmeldt: 22. mar 2012, 23:24
- Interesser: Rifler, airguns
- Geografisk sted: Udenfor Horsens
- Has thanked: 651 times
- Been thanked: 661 times
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
Er ellers ikke til sylte, men den der, er jeg sikker på at jeg godt kunne spise.
Edit: Og så er tilbehøret jo heller ikke til at kimse af... :alcohol:
Edit: Og så er tilbehøret jo heller ikke til at kimse af... :alcohol:
Når statsmænd tyr til vold, er det menneskeheden der lider.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Det tager kun 2 minutter ..........
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Det tager kun 2 minutter ..........
- Kode1303
- Gold Member
- Indlæg: 685
- Tilmeldt: 17. maj 2010, 19:09
- Interesser: Ammunition og skydning.
- Geografisk sted: Holstebro
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 150 times
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
Jeg bruger bare kværnet peber og ingen laurbærblade eller andet. Det kunne man sagtens, men jeg er nok bundet af familietraditionenHHC skrev:Det ser lækkert ud, og ribbensstegen er godt anvendt.
Bruger du ikke hele pebberkorn og laurbær.
Make mine a carbine.
- HHC
- Gold Member
- Indlæg: 722
- Tilmeldt: 3. apr 2011, 09:09
- Interesser: jagt
- Geografisk sted: Vestjylland
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 54 times
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
He he det er jeg også, farmor brugte lauerbær og hele pebberkorn.
Min lokale slagter bruger ribbensstegen til en pressede sylte og det er den ENESTE købe sylte jeg spiser, men den de fantastisk god
Min lokale slagter bruger ribbensstegen til en pressede sylte og det er den ENESTE købe sylte jeg spiser, men den de fantastisk god
- Kode1303
- Gold Member
- Indlæg: 685
- Tilmeldt: 17. maj 2010, 19:09
- Interesser: Ammunition og skydning.
- Geografisk sted: Holstebro
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 150 times
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
Jeg er under ingen omstændigheder syltefundamentalist, og jeg synes, der er uanede muligheder dette område af pålæg. F.eks. kunne jeg godt tænke mig at eksperimentere med forskellige kødtyper - oksekød, kylling, fisk (nej, nok ikke fisk) og forskellige smagsvarianter og krydderierHHC skrev:He he det er jeg også, farmor brugte lauerbær og hele pebberkorn.
Min lokale slagter bruger ribbensstegen til en pressede sylte og det er den ENESTE købe sylte jeg spiser, men den de fantastisk god
Men julesylte er nu julesylte
Make mine a carbine.
- HHC
- Gold Member
- Indlæg: 722
- Tilmeldt: 3. apr 2011, 09:09
- Interesser: jagt
- Geografisk sted: Vestjylland
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 54 times
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
Ja man skal være åben for nyt.
Fisk er også godt som pålæg, prøv med en rest kogt fisk.
Rør det op med cremefraise karry meget fint hakkede løg
Mums
Fisk er også godt som pålæg, prøv med en rest kogt fisk.
Rør det op med cremefraise karry meget fint hakkede løg
Mums
-
- Bronze Member
- Indlæg: 183
- Tilmeldt: 9. jun 2010, 11:27
- Interesser: Mmmm, dyreryg.
- Geografisk sted: Århus
- Been thanked: 3 times
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
Det ligner meget den jeg lige har købt ind til. Jeg startede dog med 2 kg nakkesteg, 2 kg flæskesteg og 2 kg ribbensteg for at kunne brødføde familien gennem hele julen :)
Eneste ændring er at vi altid lægger nogle laurbærblade i bunden af formen/skålen inden der pakkes kød ovenpå og vi blander kød/suppe inden det puttes i formen og så sætter vi noget tungt ovenpå låget.
Eneste ændring er at vi altid lægger nogle laurbærblade i bunden af formen/skålen inden der pakkes kød ovenpå og vi blander kød/suppe inden det puttes i formen og så sætter vi noget tungt ovenpå låget.
- TheReaper
- Silver Member
- Indlæg: 266
- Tilmeldt: 26. jul 2007, 20:44
- Interesser: Våben, militaria, antik
- Geografisk sted: Fyns Land
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 2 times
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
Hold da helt varevogn, hvor ser den lækker ud den sylte...
Har en god kammerat der er slagter, så han plejer at lave mine sylter, men det der skulle måske prøves på en gråvejrsdag
Har en god kammerat der er slagter, så han plejer at lave mine sylter, men det der skulle måske prøves på en gråvejrsdag
To win the war, you gotta become the war... Citat: John Rambo.
- Stengun Mk2
- Bronze Member
- Indlæg: 148
- Tilmeldt: 16. feb 2009, 10:36
- Interesser: Pistolskydning
- Geografisk sted: Midtjylland
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 1 time
Re: Hjemmelavet julesylte MkII.
ser rigtig godt ud.
En pessimist er en mand,der ser til begge sider,inden han går over en ensrettet vej.