Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Et forum for folk med interesse i våben & munition anvendt under de sidste verdenskrige.
Besvar
Brugeravatar
Lycon
Admin
Admin
Indlæg: 14304
Tilmeldt: 26. jan 2004, 11:56
Interesser: Special Operations Executive
Geografisk sted: Nordsjælland
Has thanked: 1736 times
Been thanked: 1265 times
Kontakt:

Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Lycon » 2. feb 2004, 13:48

Billede
Jørgen Haagen Schmith

"Citronen"
18.12.1910 - 15.10.1944


MEMORANDUM

En af Danmarks største og bedst kendte modstandsfolk, den ene halvdel af duoen ”Flammen” & ”Citronen”, faldt ene mand i en voldsom og heroisk ildkamp mod tyskerne. Med hans endeligt blev endnu en legende skabt, Jørgen Haagen Schmith alias ”Citronen” gik over i historien som en sand patriot. At ”Flammen” kun få dage efter skulle følge ”Citronen” under lignende omstændigheder var et i sagens natur dobbeltslag mod modstandsbevægelsen.

Anholdelsen
Den 19. september 1944 kommer ”Citronen” kørende forklædt som politimand i en stjålet Opel Kaptajn politibil på Nørre Allé, sammen med sin ven Helmer Bomhoff. De kører i retning mod Sct. Hans Torv og ud for Johanneskirken bliver de standset i en tysk razzia. Desværre er det dagen hvor tyskerne har besluttet sig for at afsætte og internere det danske politi og de bliver derfor, sammen med andre anholdte, ført ind i en skolegård overfor kirken for nærmere undersøgelse og visitation.

Da Citronen i forvejen er stærkt eftersøgt, og bilen indeholder hans mappe med to pistoler og flere håndgranater, ser han sig tvunget til at forsøge at flygte i erkendelse af at han ikke kan fuppe sig gennem den kommende visitation. Han hvisker til Helmer, at når han nu om lidt forsøger at stikke af, skal han blot i forvirringen forlade skolegården som intet var hændt.

Flugten
Kort efter ser han sit snit til at forsøge det umulige, i det der langs med plankeværket er opstillet nogle skraldespande. Lynhurtigt springer han op på dem, men netop som han er ved at skalere muren, bliver han skudt i ryggen af en Schalburgmand. Projektilet perforere den ene lunge og hårdt såret falder han til jorden. Episoden bliver tilfældigt overværet af en Falckmand med tilknytning til modstandsbevægelsen som genkender ”Citronen”. Han ringer straks til stationen fra en telefonkiosk og sætter dem ind i sagen. Da ambulancen kort efter ankommer, bliver den straks vinket ind af tyskerne, der tror den er kommet tilfældigt forbi.

I den panik der følger kan Helmer forlade skolegården ubemærket, ligesom tyskerne glemmer at visitere ”Citronen” inden han bliver kørt bort i ambulancen, der skal bringe ham til Nyelandsvejs Lazaret. En bevæbnet Schalburgmand følger dog med bag i ambulancen og er placeret således at han sidder på et klapsæde med ryggen mod førerhuset mens ”Citronen” ligger med hovedet mod bagdøren og fødderne mod førerhuset.

Til sin store glæde konstaterer ”Citronen” at ambulanceføreren er et medlem af modstandsbevægelsen, hvorfor han nu øjner en ny chance for flugt. Hans plan forudsætter imidlertid at han kan få de to Falckfolk ud af vognen og derfor foregiver han under kørslen at være ved at ”dø af tørst”. Schalburgmanden vinker chaufføren ind til siden ved et apotek på Aaboulevarden og sender de to Falck folk ind efter noget vand.

I det samme de forlader bilen har han frit skud og trækker lynhurtigt den kaliber .25ACP pistol han har skjult i støvleskaftet, og skyder og dræber Schalburgmanden med 3 skud i hovedet. Herefter køres han til Frederiksberg hospital hvor han kan komme under lægebehandling. Schalburgmanden bliver kørt til Nyelandsvejens Lazaret hvor man forklare at ”Citronen” pludselig havde trukket en pistol og skudt vagten, hvorefter han var undløbet til fods.

Safe House
På hospitalet ikke mange hundrede meter borte får ”Citronen” en blodtransfusion, og det konstateres at projektilet er gået ind under højre skulder og har perforeret venstre lunge og derefter gået ud i venstre side under armhulen. Grundet frygten for at tyskerne vil begynde at lede efter ham på hospitalet bliver han med en ambulance fragtet til et ”safe house” på Jægersborg Allé 184, ejet af Cand. Polyt. Aage Strøm-Tejsen. På den adresse modtager han den nødvendige pleje fra Ellen Christensen som er sygeplejerske og medlem af modstandsbevægelsen.

Den 14. oktober 1944 er ”Citronen” nu kommet så meget til hægterne at han kan bevæge sig omkring inde i huset og dagen efter er det planen at han skal befordres til et andet ”safe house” ved Sejerøbugten for at rekreere sig. Desværre vil tilfældet at Gestapo samme aften lidt over midnat kom til huset for at arrestere Strøm-Tejsen, som for øvrigt ikke er hjemme. Da ”Citronen” hører tyske stemmer og ordene ”Deutche Sicherheit Polizei” tror han at de er kommet efter ham, så da to Gestapo folk træder ind i hallen og den ene nærmer sig ”Citronens” soveværelsesdør indser han straks, grundet sine fysiske skader, det håbløse i at flygte, og han reagerer derfor med at skyde gennem døren hvorved han såre tyskeren i skulderen.

Ildkampen
Den ene af de to tyskere råber på forstærkning og straks efter kommer yderligere to Gestapo folk ilende ind i huset med pistolerne trukket. De forsøger at komme fra hallen og hen til soveværelset hvor ”Citronen” opholder sig, men i det samme lyder en detonation der får huset til at ryste. ”Citronen” har kastet sin første håndgranat, og har nu forskanset sig i påklædningsværelset der støder op til entréen hvorfra han kan dække både hall, gang og soveværelset. Gestapo skyder på må og få og halvt i blinde ind i mørket, men der hørtes ingen anden lyd end en svag knitren af ild der er begyndt at fænge i indboet.

Tyskerne skriger i munden på hinanden mens de slynger en byge af spørgsmål ud til sygeplejersken, ”Hvor mange er der?”, Hvem opholder sig i huset?”, ”Hvor i huset er de?" m.m., i det de er overbevist om at der også er modstandsfolk på både førstesalen og i kælderen. Fra påklædningsværelset er alt imidlertid stille.

Tyskerne føre nu sygeplejersken ud foran huset på trappen, og da hun står på trappen gentager hun med høj stemme, ”Skal jeg virkelig stå herude på trappen?”. Det er hendes håb at ”Citronen” høre hende så han er klar over at han har frit skudfelt. Han må have hørt det, for et par sekunder efter brager en maskinpistolssalve der perforerede døren som en si, og en af Gestapo folkene synker sammen i en rallen. Gestapo besvarer straks ilden med at skyde gennem alle dørene.

I forvirringen ser hun sit snit til at undslippe sine vogtere ved at flygte gennem haven og skjule sig i en busk. Herfra ser hun 3 af tyskerne komme løbende krumbøjet og besværet ud fra huset ned mod Jægersborg Allé, alt imens en håndgranat fulgte dem på vej. Den detonere med et øredøvende brag i haven bag dem. Hun flygter videre til et hus flere hundrede meter borte hvorfra hun stadig kan se ildskæret og høre den konstante lyd af maskinpistolers knitren og de flænsende brag fra detonerende håndgranater.

Tyskerne der nu har fundet ud af at de har fået kvalificeret modstand får hurtigt assistance fra den nærliggende Jægersborg kaserne, og efter relativt kort tid har op mod 200 tyske soldater omringet villaen. Den efterfølgende ildkamp vare i mere end 3 timer og vidner beskriver hvordan ”Citronen” humper fra værelse til værelse og skyder med alt hvad han har, mens han supplerer med at kaste håndgranater.

”Citronens” endeligt
Efter nogen tid raser ilden ukontrollabelt og huset er omspændt i flammer. ”Citronen” er nu tvunget til at forlade villaen, og naboer beskriver hvordan han, kun iført sin blodgennemvædet blå og hvid stribede pyjamas og så godt som kvæstelserne tillader det, løber ud gennem hoveddøren med en knitrende STENgun mellem hænderne, men kun for kort efter at synke sammen på plænen foran huset ramt af utallige skud. En tapper dansk modstandsmand er atter bukket under for Danmarks frihedskamp, men ikke uden store omkostninger for tyskerne. Otte tyske soldater og Gestapo folk blev dræbt og fire såret.

Efterspil
Som altid når tyskerne fandt modstandsfolks tilholdssteder blev de kort efter sprængt i luften med alt indbo, i dette tilfælde udbrændte huset dog totalt ligesom væggene faldt sammen. Huset er imidlertid blevet genopført, og i forbindelse med en udgravning i haven i 1982 fandtes en FN Browning pistol Model 1910 kaliber .32ACP. Pistolen formodes at have været en af ”Citronens” mange pistoler som han var i besiddelse af den skæbnesvangre dag. Tilfældet ville nemlig at ”Flammen” der var taget på opgave i Jylland den 14. oktober, havde deponeret sin kuffert med sine personlige våben hos ”Citronen”, og derfor var han mere end almindelig velbevæbnet denne skæbnesvangre dag. Kufferten indeholdt blandt andet to STENguns, en 9mm Luger P08, en kaliber .25ACP og en del håndgranater og ammunition.

”Citronen” havde ofte sagt at han aldrig vil lade sig tage levende, og som altid holdt han sit ord. Han efterlod sig sin gravide hustru og en datter på kun 3 år.



Billede
Her ses den FN Model 1910 der blev fundet under opgravning. Det er tydeligt at pistolen har været udsat for ekstreme temperaturer i det ammunitionen i magasinet er
eksploderet og har revet den ene side af magasinet op. Under pistolen ses to sprængte patronhylstre samt 5 projektilkapper.
Pistolen bliver i dag opbevaret på Frihedsmuseet i København.


Billede
På billedet ses den mindesten der er rejst på adressen
Jægersborgvej 184 i Gentofte.


Kilder:
Berlingske Tidende 20. oktober 1944.
The Giant-Killers - John Oram Thomas.
Faldne i Danmarks frihedskamp 1940 – 45.
Bogen om Jørgen, ”Citronen”. - Bent Demer.
Fortælling af Elisabeth Bomhoff. (Frihedsmuseet 1996)
Nekrolog over "Citronen". (Frihedsmuseets arkiv, anonym)
Senest rettet af Lycon 22. maj 2005, 01:44, rettet i alt 1 gang.

GaLiL DeN GrUmMe
Newbie
Newbie
Indlæg: 3
Tilmeldt: 19. sep 2004, 19:53
Geografisk sted: kalundborg

Indlæg af GaLiL DeN GrUmMe » 20. okt 2004, 21:27

Fasinerende historie!! dem ku vi godt bruge lidt flere af
i min ghillisuit kan du pisse på mig uden at opdage mig----- ElSkEr GALIL!!

byf43
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 477
Tilmeldt: 16. aug 2004, 13:51
Interesser: WWII
Geografisk sted: Sjælland
Been thanked: 2 times

Indlæg af byf43 » 21. okt 2004, 14:26

Fremragende indlæg! Mange tak! Meget interessant.

Revolvermand
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 252
Tilmeldt: 3. feb 2008, 17:47
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Revolvermand » 17. feb 2008, 23:04

er det ulovligt at eje sådan et jordfund? og er der nogle her på forumet der samler på den slags?
vegatar er latin og betyder dårlig jæger.

Brugeravatar
Stanley
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 27
Tilmeldt: 13. jan 2008, 00:22
Geografisk sted: vig og polen
Has thanked: 8 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Stanley » 17. feb 2008, 23:45

:smile: en god historie!! tak . og et godt indlæg, men hvad er en " Schalburgmand"?????

Brugeravatar
NSander
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 975
Tilmeldt: 23. feb 2005, 20:18
Interesser: Jagt, skydning, ww2
Geografisk sted: Djursland
Has thanked: 34 times
Been thanked: 151 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af NSander » 18. feb 2008, 01:29

Jeg kunne egentlig også godt tænke mig at vide om det var ulovligt at have sådan et jordfund? man kan vidst roligt argumentere for at den er deaktiveret på det groveste, men hvad ville tilfældige bent betjent sige hvis han så man var i besiddelse af en klump jern der engang har været i stand til at skyde ?

Brugeravatar
Lycon
Admin
Admin
Indlæg: 14304
Tilmeldt: 26. jan 2004, 11:56
Interesser: Special Operations Executive
Geografisk sted: Nordsjælland
Has thanked: 1736 times
Been thanked: 1265 times
Kontakt:

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Lycon » 18. feb 2008, 08:22

Stanley skrev: :smile: en god historie!! tak . og et godt indlæg, men hvad er en " Schalburgmand"?????
Et dansk SS-Regiment, Schalburgkorpset, blev opkaldt efter Christian Frederik von Schalburg (født 15. april 1906 - død 2. juni 1942 nær Demjansk), hvis formål blandet andet var at bekæmpe sabotage. Schalburgkorpset udførte også terroraktioner i form af bombeattentater mod civile mål, hvilket i den danske befolkning fik navnet schalburgtage.
“My dear, it’s not how hard you hit them, but it’s where you hit them”
SOE agent Pearl Witherington

Brugeravatar
Grendel
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 3158
Tilmeldt: 7. jan 2007, 20:29
Interesser: Pistolskydning, IPSC
Geografisk sted: Midtjylland
Has thanked: 169 times
Been thanked: 205 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Grendel » 18. feb 2008, 16:44

:smile:

Jeg er lige blevet færdig med Jørgen Røjel's - Kæft trit og Retning - Hvor der er en ganske kort beretning af selv samme historie i ...
Willst du es nie wieder sehen
lass es schwimmen in Benzin

Failure is the key to success;
Each mistake teaches us something.

Brugeravatar
LarsB5
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 140
Tilmeldt: 4. sep 2004, 00:13
Geografisk sted: Viborg
Been thanked: 4 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af LarsB5 » 18. feb 2008, 17:08

Der kommer i øvrigt en ny dansk film.. I marts, tror jeg.. "flammen & citronen". Den glæder jeg mig til :eek:
MVH
Lars

Brugeravatar
SKB500
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 638
Tilmeldt: 25. okt 2004, 02:01
Geografisk sted: Jylland.
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af SKB500 » 19. feb 2008, 01:25

Altså Lycon du ka dælme osse ryste dem ud af ærmerne :thumbup: Glæder mig vanvittigt til filmen.
"The world is a dangerous place, not because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing." Einstein.

Brugeravatar
HePe
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2355
Tilmeldt: 13. feb 2004, 11:09
Interesser: våben- og jagtlovgivningen
Geografisk sted: Hovedstaden
Has thanked: 60 times
Been thanked: 86 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af HePe » 20. feb 2008, 23:03

Tak for beretningen, som jeg - utrolig nok - først opdager nu.. :oops:

Brugeravatar
Lars Christensen
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 110
Tilmeldt: 2. feb 2004, 16:03
Interesser: Våben
Geografisk sted: Østsjælland
Geografisk sted: Sjælland
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Lars Christensen » 21. feb 2008, 18:39

Bedre sent end aldrig..... :smile:
Med venlig hilsen
Lars

Brugeravatar
Armand
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 462
Tilmeldt: 16. aug 2005, 19:19
Interesser: Konkurrenceskydning, jagt
Geografisk sted: Amager
Has thanked: 9 times
Been thanked: 3 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Armand » 22. feb 2008, 06:20

Fantastisk historie og ikke mindst godt materiale til en film. Lad os nu håbe de gør det godt. :smile:
Dem som peger med følelserne har altid mest ret.

Brugeravatar
Lycon
Admin
Admin
Indlæg: 14304
Tilmeldt: 26. jan 2004, 11:56
Interesser: Special Operations Executive
Geografisk sted: Nordsjælland
Has thanked: 1736 times
Been thanked: 1265 times
Kontakt:

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Lycon » 4. mar 2008, 23:42

HePe skrev:Tak for beretningen, som jeg - utrolig nok - først opdager nu.. :oops:
Selv tak, jeg skal så lige spørge om du heller ikke har læst historien om "Flammen" alias Bent Faurschou-Hviid?
“My dear, it’s not how hard you hit them, but it’s where you hit them”
SOE agent Pearl Witherington

Brugeravatar
DCP
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 505
Tilmeldt: 12. jan 2009, 20:12
Interesser: jagt, knivsmedning, lovgivning
Geografisk sted: København
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af DCP » 1. sep 2009, 22:57

som barnebarn af modstandsfolk og danske jøder er man lige ved at fælde et tåre.
tak for den meget nøkterne og historisk detaljerende udlægning, der viser at film ofte er mindre dramatiske end virkeligheden.

og godt at få genopfrisket at der under det meste af krigen var langt flere danskere der arbejdede med og i Nazisternes tjeneste end der modstandsfolk. Det er en historsik realitet som mange (især politikere) ofte glemmer
DCP

- vil altid mere på jagt.

Eagle21
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 77
Tilmeldt: 15. jul 2007, 12:29
Interesser: Jagt, Våbenhistorie, Fiskeri.
Geografisk sted: Silkeborg
Has thanked: 1 time

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Eagle21 » 1. sep 2009, 23:12

ja frikorpsfolk er ofte en glemt del af danmarks historien, de fik et par år i spjældet, men som patton udtalte.(vi kæmpet mod den forkerte fjende) han fik sgu ret, frikorpsdanmark gjorde det rette, ikke nazist herfra kan bare ikke li maxister`er. frikorpset gorde hvad de mente var rigtigt.

Brugeravatar
Lycon
Admin
Admin
Indlæg: 14304
Tilmeldt: 26. jan 2004, 11:56
Interesser: Special Operations Executive
Geografisk sted: Nordsjælland
Has thanked: 1736 times
Been thanked: 1265 times
Kontakt:

Re: Jordfund af Browning Model 1910 .32ACP.

Indlæg af Lycon » 1. sep 2009, 23:17

Man bør også lige læse op på John's indsats, han var om nogen et stykke mandfolk: http://www.timelapse.dk/john.php
“My dear, it’s not how hard you hit them, but it’s where you hit them”
SOE agent Pearl Witherington

Besvar