Koldhævede morgenboller med durum
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Koldhævede morgenboller med durum
12 koldhævede morgenboller (også gode på andre tider af dagen)
0,55 liter koldt vand
0,3 pakke gær
500 gram hvedemel
125 gram durummel
2 tsk salt
1 tsk sukker
Rør gær, salt og sukker ud i vandet.
Bland melet sammen i en skål.
Tilsæt alt melet og rør det ud med en ske. Dejen er meget fugtig og slasket. Det er meningen.
Sæt dejen i køleskabet natten over, overdækket med folie eller låg.
Tænd ovnen på maks, i mit tilfælde 275 grader og placer bollerne med et par skeer på en bageplade.
Sæt pladen midt i ovnen og skru ned til 225 grader varmluft og bag dem i 15-20 minutter.
Velbekomme!
0,55 liter koldt vand
0,3 pakke gær
500 gram hvedemel
125 gram durummel
2 tsk salt
1 tsk sukker
Rør gær, salt og sukker ud i vandet.
Bland melet sammen i en skål.
Tilsæt alt melet og rør det ud med en ske. Dejen er meget fugtig og slasket. Det er meningen.
Sæt dejen i køleskabet natten over, overdækket med folie eller låg.
Tænd ovnen på maks, i mit tilfælde 275 grader og placer bollerne med et par skeer på en bageplade.
Sæt pladen midt i ovnen og skru ned til 225 grader varmluft og bag dem i 15-20 minutter.
Velbekomme!
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Kleth
- Platin Member
- Indlæg: 5290
- Tilmeldt: 27. mar 2013, 15:20
- Interesser: Jage,Skyde,Ammo&Historie
- Geografisk sted: Nordsjælland
- Has thanked: 971 times
- Been thanked: 725 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Det ser vældigt godt ud
Maxim #28: “If the price of collateral damage is high enough, you might be able to get paid for bringing ammunition home with you.”
- BentxBetjent
- Platin Member
- Indlæg: 3740
- Tilmeldt: 22. mar 2012, 23:24
- Interesser: Rifler, airguns
- Geografisk sted: Udenfor Horsens
- Has thanked: 652 times
- Been thanked: 661 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Lækkert..
Er det sådan nogen man også kalder grødboller?
Er det sådan nogen man også kalder grødboller?
Når statsmænd tyr til vold, er det menneskeheden der lider.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Det tager kun 2 minutter ..........
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Det tager kun 2 minutter ..........
- Kleth
- Platin Member
- Indlæg: 5290
- Tilmeldt: 27. mar 2013, 15:20
- Interesser: Jage,Skyde,Ammo&Historie
- Geografisk sted: Nordsjælland
- Has thanked: 971 times
- Been thanked: 725 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Mig bekendt tager Grødboller udgangspunkt i en faktisk portion kogt grød, som efterfølgende røres til en dej.
Prøv f.eks. Med en klat risengrød, gær vanilie og hvedemel
Prøv f.eks. Med en klat risengrød, gær vanilie og hvedemel
Maxim #28: “If the price of collateral damage is high enough, you might be able to get paid for bringing ammunition home with you.”
-
- Bronze Member
- Indlæg: 125
- Tilmeldt: 31. okt 2007, 23:03
- Geografisk sted: Storkøbenhavn
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 41 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Jeg har lavet nogle lignende ca 1000 gange.
"Krummen" bliver mere luftig af at røre dejen på en røremaskine og putte melet i lidt af gangen (tålmodighed!). Jeg har et sweetspot for hvordan konsistensen skal være ud fra erfaring - det er svært at beskrive, men det passer nogenlunde med at dejen slipper skålen og bliver til een klump på dejkrogen. Jeg har typisk maskinen til at køre i mindst 10 minutter!
Hvedemel med højt glutenindhold som pizzamel (tipo 00) eller manitoba giver det bedste resultat. De 125 g durummel kan erstattes af fuldkornsmel eller havregryn, hvis der skal være lidt mere gods i bollerne, men durumhvede giver den sprødeste skorpe.
Min kone kan godt lide at putte kerner i. Solsikkefrø, hørfrø, græskarkerner og lignende er fint, men det ødelægger lidt den luftige følelse af krummen. Husk at bløde kernerne op i lidt kogt vand!
Hvis man er til musliboller, så tilsæt kerner, rosiner/tørret abrikos/tranebær, mandler og evt lidt hakket mørk chokolade. Det er heller ikke så ringe!
Generelt vil jeg bare sige, at det er nemmere at få et godt resultat end I tror. Friskbagte boller får man meget sjældent skældud for. Tværtimod
"Krummen" bliver mere luftig af at røre dejen på en røremaskine og putte melet i lidt af gangen (tålmodighed!). Jeg har et sweetspot for hvordan konsistensen skal være ud fra erfaring - det er svært at beskrive, men det passer nogenlunde med at dejen slipper skålen og bliver til een klump på dejkrogen. Jeg har typisk maskinen til at køre i mindst 10 minutter!
Hvedemel med højt glutenindhold som pizzamel (tipo 00) eller manitoba giver det bedste resultat. De 125 g durummel kan erstattes af fuldkornsmel eller havregryn, hvis der skal være lidt mere gods i bollerne, men durumhvede giver den sprødeste skorpe.
Min kone kan godt lide at putte kerner i. Solsikkefrø, hørfrø, græskarkerner og lignende er fint, men det ødelægger lidt den luftige følelse af krummen. Husk at bløde kernerne op i lidt kogt vand!
Hvis man er til musliboller, så tilsæt kerner, rosiner/tørret abrikos/tranebær, mandler og evt lidt hakket mørk chokolade. Det er heller ikke så ringe!
Generelt vil jeg bare sige, at det er nemmere at få et godt resultat end I tror. Friskbagte boller får man meget sjældent skældud for. Tværtimod
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Nogle gange behøver det ikke være så videnskabeligt og krummen er fin luftig i min udgave her.SKBHunter skrev: ↑29. sep 2019, 20:44Jeg har lavet nogle lignende ca 1000 gange.
"Krummen" bliver mere luftig af at røre dejen på en røremaskine og putte melet i lidt af gangen (tålmodighed!). Jeg har et sweetspot for hvordan konsistensen skal være ud fra erfaring - det er svært at beskrive, men det passer nogenlunde med at dejen slipper skålen og bliver til een klump på dejkrogen. Jeg har typisk maskinen til at køre i mindst 10 minutter!
Hvedemel med højt glutenindhold som pizzamel (tipo 00) eller manitoba giver det bedste resultat. De 125 g durummel kan erstattes af fuldkornsmel eller havregryn, hvis der skal være lidt mere gods i bollerne, men durumhvede giver den sprødeste skorpe.
Min kone kan godt lide at putte kerner i. Solsikkefrø, hørfrø, græskarkerner og lignende er fint, men det ødelægger lidt den luftige følelse af krummen. Husk at bløde kernerne op i lidt kogt vand!
Hvis man er til musliboller, så tilsæt kerner, rosiner/tørret abrikos/tranebær, mandler og evt lidt hakket mørk chokolade. Det er heller ikke så ringe!
Generelt vil jeg bare sige, at det er nemmere at få et godt resultat end I tror. Friskbagte boller får man meget sjældent skældud for. Tværtimod
Kunne godt lige prøve at lave en blindtest med en skålfuld jeg rører i hånden som jeg har gjort her og en anden der får det fulde udtræk på røremaskinen en af dagene, bare for at se om jeg kan opleve nogen forskel.
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
-
- Gold Member
- Indlæg: 663
- Tilmeldt: 19. okt 2007, 11:36
- Interesser: Jagt, Fiskeri, Baneskydning
- Geografisk sted: København
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 103 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Done that - dem rørt med ske vil være mere uens i strukturen, mens dem der er rørt 10 minutter på røremaskinen til dejen samler sig vil være mere ensartet i hulstørrelsen. Jeg har en teori om at dem rørt på røremaskinen holder bedre på fugten, meeeeeen - det er ligesom når man vejer sine ladninger ned til sidste krudtkorn ikke nem at eftervise den effekt.Wildlife skrev: ↑30. sep 2019, 14:00Nogle gange behøver det ikke være så videnskabeligt og krummen er fin luftig i min udgave her.SKBHunter skrev: ↑29. sep 2019, 20:44Jeg har lavet nogle lignende ca 1000 gange.
"Krummen" bliver mere luftig af at røre dejen på en røremaskine og putte melet i lidt af gangen (tålmodighed!). Jeg har et sweetspot for hvordan konsistensen skal være ud fra erfaring - det er svært at beskrive, men det passer nogenlunde med at dejen slipper skålen og bliver til een klump på dejkrogen. Jeg har typisk maskinen til at køre i mindst 10 minutter!
Hvedemel med højt glutenindhold som pizzamel (tipo 00) eller manitoba giver det bedste resultat. De 125 g durummel kan erstattes af fuldkornsmel eller havregryn, hvis der skal være lidt mere gods i bollerne, men durumhvede giver den sprødeste skorpe.
Min kone kan godt lide at putte kerner i. Solsikkefrø, hørfrø, græskarkerner og lignende er fint, men det ødelægger lidt den luftige følelse af krummen. Husk at bløde kernerne op i lidt kogt vand!
Hvis man er til musliboller, så tilsæt kerner, rosiner/tørret abrikos/tranebær, mandler og evt lidt hakket mørk chokolade. Det er heller ikke så ringe!
Generelt vil jeg bare sige, at det er nemmere at få et godt resultat end I tror. Friskbagte boller får man meget sjældent skældud for. Tværtimod
Kunne godt lige prøve at lave en blindtest med en skålfuld jeg rører i hånden som jeg har gjort her og en anden der får det fulde udtræk på røremaskinen en af dagene, bare for at se om jeg kan opleve nogen forskel.
Mvh.
Anders
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Hvad mener du med holder på fugten? De når da ikke at blive tørre før de er spist
Tror jeg laver en bunke til mine kollegaer på mandag, så kan de blindteste om den ene eller anden model fungerer bedst.
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Fnuller
- Bronze Member
- Indlæg: 108
- Tilmeldt: 19. jan 2006, 02:52
- Geografisk sted: Tårnby
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 15 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Hejsa
Jeg kan anbefale dem her: Webergurus "Klistre-boller"
Sindsygt nemt, rør dejen sammen i en skål, og bag dem næste dag..
Opskriften med billeder:
http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic ... 58&start=0
Jeg kan anbefale dem her: Webergurus "Klistre-boller"
Sindsygt nemt, rør dejen sammen i en skål, og bag dem næste dag..
Opskriften med billeder:
http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic ... 58&start=0
- Raptor357
- Platin Member
- Indlæg: 7569
- Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
- Interesser: At skyde og ramme
- Geografisk sted: Stor Kbh
- Has thanked: 452 times
- Been thanked: 909 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Tager jeg en tilfældig hvedemels dej og giver den tæv med min Bjørn røremaskine, så den bliver underligt flydende og klistret så bliver krummen markant bedre. Det er noget med at der sker noget med glutenen. Det tager ca 10 minutter på den.
De tæsk er ikke noget man bare lige giver dejen med håndkraft.
De tæsk er ikke noget man bare lige giver dejen med håndkraft.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Denne gang fik den den store tur med røremaskinen og det gjorde da en forskel på ensartetheden af bollerne.
Mine kollegaer klagede forøvrigt ikke over at være forsøgskaniner.
Tak for input.
Mine kollegaer klagede forøvrigt ikke over at være forsøgskaniner.
Tak for input.
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
-
- Newbie
- Indlæg: 16
- Tilmeldt: 18. sep 2020, 22:37
- Interesser: jagt
- Geografisk sted: sydvestjylland
- Been thanked: 1 time
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Mon speltmel kan bruges i stedet for hvedemel(?) - har en knajt herhjemme der ikke tåler..
Ovnen når med andre ord helt op på de 275 gr, hvorefter du sætter bollerne ind(?) På forhånd tak.
Ovnen når med andre ord helt op på de 275 gr, hvorefter du sætter bollerne ind(?) På forhånd tak.
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Bedste bud er at prøve :)altekeiler12 skrev: ↑30. sep 2020, 14:23Mon speltmel kan bruges i stedet for hvedemel(?) - har en knajt herhjemme der ikke tåler..
Ovnen når med andre ord helt op på de 275 gr, hvorefter du sætter bollerne ind(?) På forhånd tak.
Og ja til temperaturen, de får et ordentligt skud varme først!
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Raptor357
- Platin Member
- Indlæg: 7569
- Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
- Interesser: At skyde og ramme
- Geografisk sted: Stor Kbh
- Has thanked: 452 times
- Been thanked: 909 times
Re: Koldhævede morgenboller med durum
Her hjemme får bollerne 300°C fra start af. Det er så også alt ovnen kan før det hedder pyrolyse.
Jeg syntes det giver mere bid i bollen og en bedre skorpe.
Jeg bløder gerne kerner op i op til 24 timer i køleskabet med almindeligt koldt vand fra hanen. Hvad er det at kogt vand giver ?
Jeg bruger udelukkende knækkede kerner af hvede. Jeg har ikke prøvet rug eller havre. Men græskar, solsikke osv. Syntes jeg ikke om.
Jeg syntes det giver mere bid i bollen og en bedre skorpe.
Jeg bløder gerne kerner op i op til 24 timer i køleskabet med almindeligt koldt vand fra hanen. Hvad er det at kogt vand giver ?
Jeg bruger udelukkende knækkede kerner af hvede. Jeg har ikke prøvet rug eller havre. Men græskar, solsikke osv. Syntes jeg ikke om.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs