SOE & STATION IX.

Et forum for folk med interesse i våben & ammunition anvendt under de sidste verdenskrige.
Besvar
Brugeravatar
Lycon
Admin
Admin
Indlæg: 11871
Tilmeldt: 26. jan 2004, 11:56
Interesser: Jagt, W.W.II.
Geografisk sted: Nordsjælland
Has thanked: 961 times
Been thanked: 663 times
Kontakt:

SOE & STATION IX.

Indlæg af Lycon » 22. feb 2004, 13:46

Special Operations Executive (S.O.E.) blev dannet 19. juli 1940 og beskæftigede sig primært med at organisere og forsyne agenter og modstandsgrupper i det besatte Europa med materiel til bekæmpelse af tyskere og deres medløbere.

S.O.E. hvis hovedkvarter lå på adressen 64 Baker Street i London havde dæknavnet Inter Services Research Bureau (I.S.R.B.). ISRB havde oprettet værksteder og laboratorier forskellige steder rundt omkring i England, og deres forsknings og udviklings afdeling Station XII var placeret i Aston House tæt på Stevenage. De havde også en våbensektion placeret i laderne ved Bride Hall kaldet Station VI, der blandt andet havde til formål at skaffe våben alle tænkelige steder fra, blandt andet ved gennem 2 appeller til civilbefolkningen at opfordre alle til at aflevere deres våben i den gode sags tjeneste. Alene her igennem fremskaffede man ca. 10.000 håndvåben til brug for modstandsbevægelserne i Europa.

Billede
The Frythe Estate (Station IX). Photo credit, courtesy of Fredric Boyce from his book: SOE The Scientific Secrets.

SOE´s våben udvikling og produktion foregik fra Station IX & Station XII (Aston house). Station IX hvis kommandant var Col. J. R. V. Dolphin havde til huse i Herskabsvillaen The Frythe, ca. en times kørsel Nord for London tæt ved byen Welwyn. The Frythe der gennem generationer havde tilhørt familien Wilshere var opført i 1846, men lige inden Anden Verdens krig blev det gjort til et eksklusivt hotel. I august 1939 mødte imidlertid en gruppe fra militærets efterretningsvæsen uden varsel op på adressen og meddelte de ca. 30 ansatte og beboere, at The Frythe nu var beslaglagt med øjeblikkelig virkning. Ejeren, som forøvrigt var krigsveteran fra Første Verdens krig, protesterede naturligvis, men alle protester blev tilsidesat med begrundelsen, at krigen var nært forestående, hvorfor nationen havde brug for ejendommen. I dette tilfælde var det Section D (for ´Destruction`), en mindre autonom sabotage afdeling af MI6 som arbejdede under Secret Intelligence Service (S.I.S.) og som var ledet af Major Laurence Grand, Royal Engineers. The Frythe fungerede som deres hovedkvarter gennem vinteren 1939 til 1940, indtil SOE blev dannet i juli 1940 hvor efter de overtog Section D og The Frythe.

STATION IX.
Tidligt i 1941 adskilte man udvikling fra produktion, således at produktionen kun foregik fra Station XII i Aston House og Station IX blev nu en ren forsknings- og udviklingsafdeling. Under ledelse af chefen for Scientific Research Professor D.M. Newitt blev arbejdet delt op i sektioner som for eksempel eksplosiver, teknisk sabotage, bakterie, kemi og kamuflage. Organisationens opbygning afspejler den bekymring, man havde for, at fjenden skulle bryde det internationale regelsæt for krigsførelse, hvorfor man lod en bagdør stå åben med henblik på en mulig udvidelse af SOE´s aktiviteter, herunder anvendelsen af bakteriologisk og kemisk krigsførelse som modforholdsregler.

Station IX blev nu travlt beskæftiget med forskning og udvikling af våben og grej til modstandsbevægelser og agenter, og som supplement skød små hytter og barakbygninger op på ejendommen for at fungere som små laboratorier og værksteder. Et af de mere kendte produkter der blev udviklet på The Frythe var the "Time-pencil", en lille kompakt forsinkelsestænder, der kunne tænde en detonator eller tændsnor. Det var nok en af de største succeser og dermed også et af de mest anvendte sabotagemidler der blev anvendt, og totalt blev hele 18 millioner produceret under ledelse af Station XII.

Billede
Bride Hall, The Frythe og Welwyn.


Station IX blev hurtigt en nøglefaktor i støtten til modstandsbevægelser og agenter bag fjendens linier i det okkuperede Europa. Et andet blandt mange vellykkede projekter som SOE udviklede på Station IX var Welrod pistolen. Navnet Welrod opstod ved at kombinere de tre første bogstaver W-E-L i bynavnet Welwyn, med det engelske ord Rod, som betyder ”stang”.

På samme måde opstod ordet WelBike, det var en sammenklappelig motorcykel på 98 cc der med en hastighed på 30 mph havde en rækkevidde på 90 miles, og som kunne medbringes af faldskærmsagenter. Næsten 4000 blev produceret af Excelsior Motorcycle Company i Birmingham. WelMan var synonymet for en 20 fods énmandsubåd drevet af en 2,5 hk elmotor med en effektiv rækkevidde på 33 miles ved en hastighed på 2.1 knob og en maksimal dykkedybde på 300 fod. Den kunne tillige fragte en sprængladning på op til 225 kg. The WelGun MkI var en lille kompakt 9mm maskinpistol og The WelPen en pencilpistol bare for at nævne nogle få. Det var kun fantasien der satte grænser, således udviklede man også et kløpulver kaldet Mucuna, med henblik på at forurene fjendens uniformer. Under min research fandt jeg rent faktisk ét dokumenteret tilfælde hvor Mucuna har været anvendt i Danmark.

Umiddelbart efter krigen blev S.O.E. og alle dets faciliteter, afdelinger og igangværende projekter lukket ned.

Kilder:
Secret Agents´s Handbook - Mark Seaman.
SOE the scientific secrets - Boyce & Everett.
Secret Weapons - Fredric Boyce.
U.S. National Archives. USA.
Statens Arkiver/Rigsarkivet.
National Archives. UK.

Mr. Boyce, Fredric
Mr. Cornish, Paul - Imperial War Museum. UK.
Mr. Turner, Des
Mr. Woodend, H.J. - Ministry Of Defence/Pattern Room. UK.
Senest rettet af Lycon 21. dec 2005, 23:42, rettet i alt 3 gange.

Brugeravatar
Scout
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 3098
Tilmeldt: 27. dec 2004, 14:35
Interesser: Våbenhistorie
Geografisk sted: Pendling Kbh Jylland
Been thanked: 256 times

Indlæg af Scout » 18. feb 2005, 15:59

Interessant! Mere af det!

[quote="Lycon"]en våbensektion placeret i laderne ved Bride Hall kaldet Station VI, der blandt andet havde til formål at skaffe våben alle tænkelige steder fra, blandt andet ved gennem 2 appeller til civilbefolkningen at opfordre alle til at aflevere deres våben i den gode sags tjeneste. Alene her igennem fremskaffede man ca. 10.000 håndvåben til brug for modstandsbevægelserne i Europa. SOE´s våben udvikling og produktion foregik således fra Station IX & Station XII (Aston house).[/quote]

Tragisk at tænke på: De våben og de tilbageblevne på private hænder er sikkert alle destrueret nu, efter de sindsyge englændere forbød næsten alle våben.

Besvar